Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
liten fundering i min trädgård......


Ogräs i Vår Herres hage


Allt frodas i min trädgård. Kanske inte lika mycket på de torrare partierna, där marken är kargare och full av björkrötter, som i den bördiga södersluttningen.

I sommar har massor av skogsnävor glatt oss i det otuktade område som egentligen borde ha varit en välskött gräsmatta. Hade inte hjärta att meja ner dem och fick som tack en fantastisk blomsteräng lagom till midsommar.

En förädlad art av skogsnäva finns i en rabatt. Den var i år inte större än de "vilda".
Då kom jag ihåg att i höstas när vi lämnade sommarstället så tömde jag påsen med trädgårdsnäring ut över gräsmattan. Det gav alltså detta fantastiska resultat.

Osökt kom mina tankar att gå till allt annat "ogräs" som också växte och frodades med samma livsglädje. Om man skulle ge dessa lika mycket omvårdnad och näring som de s.k. fina rabattväxterna alltid får, så skulle de förmodligen i sin prakt accepteras och kallas förädlade och säljas i handelsträdgårdar.

Detta kan ju inte gälla enbart för växtligheten i vår natur.

Tänk om alla människor fick ta del av kärlek, näring och omvårdnad likt våra trädgårdsväxter. Hur mycket skulle vi väl då växa, blomstra och glädja andra!
Alla skulle till slut bli förädlade och högt uppskattade i Vår Herres hage.




Prosa av Monica Kvist VIP
Läst 177 gånger och applåderad av 16 personer
Publicerad 2014-07-04 11:43



Bookmark and Share


  Connie
Vilken härlig naturskildring!
2014-07-06

  L Patrik W Johansson VIP
Ja de borde förstå att vi är en del av trädgården, vi och naturen är ett

och fint att det ofta finns originalis av växter och inte bara moderna hybrider

Be well,
LPWJ
2014-07-05

    Annika J
En intressant text ! Visst gör gödning under, bara lite aska på en "vild" krusbärsbuske i skogen t.ex. Och jag blandar friskt odlade och vilda växter. T.ex så passar Johannesört fint i en rabatt. Och i en annan så samsas odlad och vild daggkåpa jättefint. Jag ser ingen skillnad längre!
Parallellen växter -människor är tänkvärd!
2014-07-05

  Lärling
Mycket fina och tänkvärda funderingar.
Jag tror som du på kärlek, näring och omvårdnad för alla, det skulle skapa underverk.
2014-07-04

  anits VIP
En underbar text man blir glad av, mycket bra och tänkvärt skrivet!
2014-07-04

  ResenärGenomLivet VIP
En sån härlig jämförelse...mycket tänkvärt...
2014-07-04

  Gunnar Asp
En härlig text. Man blir glad av den. Visst har du helt rätt i din slutsats Monika?
2014-07-04

  Marita Ohlquist VIP
Underbara du!

2014-07-04
  > Nästa text
< Föregående

Monica Kvist VIP