Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Om min far del 1


Sorg och försoning

Det var mörkt, varmt och instängt.

Det enda som hördes var dunket från
maskinrummet och ett gungande som
fick vitlökskorven att åka upp och ner.

Varför hade de glömt att köpa vatten?
Där satt han och Kulpa med 6 kvartingar
96 procentig sprit som de köpt som biljett.

De längtade efter frihet och en ny start.

Tanken på att fly hade kommit som blixten
från en klar himmel. Igår kväll när han kom
hem från hamnjobbet hade Antonina, hans
mamma sagt att Josef som var inneboende,
flytt till Sverige.

Han hade bestämt sig direkt....
Han hade mött en svensk
matros fr Ms Sofia som
skulle lasta koks. Han hade blivit erbjuden att
mot några flaskor sprit gömmas i
lastrummet.

På väg till affären för att köpa korv, bröd
och sprit hade han mött Kulpa
och berättat om sina planer.

Nu var de två som smög ombord efter
att ha lastat klart.

Lastluckan stängdes och nu satt de i mörkret,
svettades och längtade efter det bortglömda vattnet.

Han slumrade till och bilderna från kriget spelade
repris framför ögonen.

Han hade varit nära döden
flera gånger men lie
mannen hade vänt om.
Han vaknade av smärtan i ryggen där
granatsplittret satt inkapslat
mellan revbenen.

Han kröp fram till last luckan...vatten, måste få
dricka vatten. Det hade gått flera timmar och de
måste väl vara på den svenska sidan nu?

Matrosen kom fram till luckan och utväxlade
vatten och smörgåsar mot en flaska sprit.

Snart tystnade motorerna och de hade anlänt till
Hälsingborg.

Luckan öppnades och ljuset var bländande.
Frihet och rädsla blandades men inget
kunde vara värre än allt han upplevt under
de 5 år han var arbetsfånge i Ostpreusen.

Lyftkranarna skopade av koksen och de två
flyktingarna insåg att de måste ge sig till känna.

"Flyktingar ",ropade kaptenen
till hamnarbetarna som ringde polisen!

De var lika svarta som koksen och fick
gå till maskinrummet och tvätta sig. Kaptenen
bjöd på te och smörgås.

Nu tog min far sina första steg på svensk mark.

Han skulle berätta sin historia för mig ....Jag skulle
förundras över hans styrka och mod.

Han skulle få lov att bli en vuxen man som 15- åring.















Övriga genrer av WyS VIP
Läst 243 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2014-07-17 20:58



Bookmark and Share


  själensfrihet
Så otroligt bra skrivet.
2014-07-26

  Lars Hedlin
En livsstyrka som du beskriver starkt och bra!
2014-07-18

    ej medlem längre
Mycket bra skrivet! Livet är fullt av livsavgörande beslut - att våga...
2014-07-18

  Lehva VIP
Så spännande. Och nödvändigt. Att våga ge sig av. Du har en modig pappa:-)
2014-07-18

  Ronny Berk
väl berättat , detta om en resa som ...
2014-07-17
  > Nästa text
< Föregående

WyS
WyS VIP