Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Jag är 17 år och vill utveckla mitt skrivande, så ge gärna konstruktiv kritik!


Fler läser om grillkolen än om krigen

Jag har alltid förundrats över den där korta lilla listan som varje dag återfinns på Aftonbladets startsida. Där det med stora tydliga versaler står: ”MEST LÄST IDAG”, följt av en trepunktslista med de artiklar som fått flest besökare under dagen.

Men vad kan man då förvänta sig av denna korta, enkla, men ack så TYDLGA lista som vi varje dag får ta del av? Är det kanske den stora bomben att James Rodriguez är klar för Real Madrid, eller är det kanske det mest självklara som toppar listan, alltså den händelserika rapporteringen av Gaza-krisen? Men det är förvånansvärt nog, tro det eller ej, ingen av dem som vinner guldmedaljen, de tar sig faktiskt inte ens in på listan. Istället lyder rubriken på den MEST sedda artikeln i Sveriges största tidning såhär: ”Äntligen – så öppnar du påsen med grillkol”.

Jag får stanna upp för en sekund, läsa upp formuleringen för mig själv högt i huvudet, och sen läsa en gång till. Svenskarna är alltså mer benägna att klicka sig in på en artikel om grillkol än om den konflikt som hittills skördat oräkneliga antal oskyldiga kvinnor, män och barns liv, tanken är något svindlande, och hemsk.

När Anders Brevik däremot i ett terrordåd för bra precis tre år sedan mördade 77 stycken under Utøya-massakern så toppade rapporteringen varenda lista, flera veckor framåt. Men frågan är om vi reagerade så kraftigt över att det hände så pass nära oss, i Norge, ett land som i vanliga fall ses som välorganiserat och säkert, och att bristen på intresse för Gaza-krisen bara beror på att vi numera blivit så pass vana över krigen i mellanöstern att vi helt enkelt slutat bry oss?

Eller, så hade rapgruppen ”Snook” redan svaret år 2006, då de i deras låt ”Bejbi” sjöng: ”Såg en nyhetssändning häromdan på tv, om ett land där bilar hade bränts. Men jag bytte för jag vill inte se det, för har det inte hänt mig har det kanske aldrig hänt”. Duon Oskar Linnros och Daniel Adams-Ray satte då fingret på det problem som nu eskalerar runtom i Sommar-Sverige där det istället florerar massvis med bilder på badstränder, sandiga fötter och rosévin. Att vi helt enkelt sätter upp en sköld och blockerar eländigheterna nere i öst. Men nu är det dags att komma ut ur bubblan Sverige, det är dags att ta ställning, det är dags att ta del av, och motverka, de eländigheter som tyvärr finns ibland oss.

Skriven av: Johan Pettersson





Övriga genrer (Essä/Recension) av Johan Pettersson
Läst 243 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2014-07-25 21:26



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Johan Pettersson