Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Om min far


Sorg och försoning del 3

Det knackade på dörren..
Utanför stod föreståndaren och en tolk.

-Ni har fått uppehållstillstånd och arbete
finns för er i Bergslagen, sa han med vänlig röst.

En omgång vardagskläder samt "fin" kläder och
tågbiljett till en summa av 750 kr.

Pengarna drogs sedan månadsvis av på hans lön.

Fr hamnarbete, verkstadsarbete till gruvarbete.
Europa var i uppbyggnadsfas och Sverige behövde
arbetskraft för järnproduktion. De skulle lära sig svenska
på arbetsplatsen och blev naturligt integrerade.

Kulpa och pappa var unga och ivriga. Nu hade de
fått en chans att bygga en ny framtid långt bort
fr krigets fasor men minnesbilderna skulle förfölja
dem hela livet.

I fyrtioårsåldern skulle mycket undanträngt bubbla upp
till ytan och han skulle under ett år våndas med ångest
och sorg.

När de klev av tåget i Bångbro var de unga killarna fulla
av förväntan.
I ett konditorifönster såg de en gräddtårta.
De delade den på två och tyckte att de kommit till himlen.

Snart skulle han känna sig låst och fången igen men på ett helt
annat sätt.

Konstnärssjälen skulle få valkar i händerna och fortsätta att
drömma sig bort.....men kvinnan i hans liv skulle hålla honom
jordnära och stå troget vid hans sida.




Övriga genrer av WyS VIP
Läst 211 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2014-07-27 10:05



Bookmark and Share


  Lars Hedlin
>Rakt på och öppet ärligt..bra!
2014-08-04

  Lehva VIP
Du berättar utan ointressanta omskrivningar. Naket och skickligt. Bravo:-)
2014-07-27

    ej medlem längre
Mycket känslofylld berättelse om en familjens rötter. Vallonerna kom på samma sätt till Sverige. Fint skrivet!!
2014-07-27
  > Nästa text
< Föregående

WyS
WyS VIP