Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Till minne av Nils

Vem väljer du att vara?
Vi är våra val.
Det finns skogar att besöka.
Sjöar utan grund.
Vem väljer du att vara?
Han fick aldrig välja.
Så vem blev han?
Utan något val.




Fri vers av Lehva VIP
Läst 378 gånger och applåderad av 21 personer
Publicerad 2014-09-06 22:58



Bookmark and Share


    ryttarinnan
Jag också Anya ..var alltid tveksam på hur Sarter filosoferar om människans val i livet..jag läste honom .... En livsåskådning (Jean-Paul Sarter och hans bok om det ämnet: ”existentialismen är en humanism” han skriver existentialismens första princip:” människan är ingenting annat än vad hon själv gör sig till.” människan är fri, och hon har i sitt handlande enligt Sartre ett ansvar, inte bara för sig själv, utan för alla människor.” han har rätt i principen men jag förklarar det ungefär det du säger..är det offret som väljer sin miserabla eller är det de som runt omkring offret som väljer åt denne? då betyder det att INTE alla människor har ett val?
En bra skriven text Häggström
2014-09-09

    ej medlem längre
Djupa ord som sätter sig fast i känslorna.
2014-09-08

  Anya VIP
Intressant om val...och val vi inte kan göra. När jag var ung var jag en sann förespråkare av Satre och hans filosofi (jag citerar Wikipedia) : "I enkla drag; Människan definierar sig själv genom sina handlingar, och består i inget annat än handling. Genom personliga val väljer hon själv sin egen och andras moral, men detta får betydelse först efter handling (eller icke-handling)."

Men nu är jag mer tveksam. Väljer man blåögd, jordens rotation, självmord, spridd cancer eller föräldern som slår??? Är vår existens en massa val? hmhmhm
2014-09-07

  Connie
Stark, djup och berörande. Att inte välja är också ett val!
2014-09-07

  KattenKin VIP
Ja vi är verkligen våra val, och ibland har vi tyvärr inget. Fin text.
2014-09-07

  i af apa
få rader
en klok
Roman...

idag ska
jag tänka
på val...

2014-09-07

    Elisabeth Nilsson VIP
Berörande och tänkvärd text. Man gör sina val, sägs det. Men så är det inte alltid. Ibland tvingas vi på andras val.
2014-09-07

  WyS VIP
Så vem blev han?
Utan något val....landar djupt!
Mycket på få rader, bra!
2014-09-07

  Marita Ohlquist VIP
Viktig text att fundera på!
Vi är resultatet av våra val.
Att fråntaga någon rätten att välja borde vara straffbart.

2014-09-07

  Annie b'larsson VIP
Jag minns det som att sista raden var något annorlunda första gången jag läste den, men jag kan minnas fel. Texten fullständigt slår omkull mig. "Vi är våra val" / "Vem väljer du att vara?" "Han fick aldrig välja". Exakt så är det. Vi är våra val.

Det är sällan man läser en så viktig text. "Till minne av Nils". Så välskriven. Den här bokmärker jag.
2014-09-06
  > Nästa text
< Föregående

Lehva
Lehva VIP