Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Psalm 357 Någon du känner är din bäste vän, av Bo Setterlind

Någon du känner är din bäste vän, är beredd att ge dig allt utan att begära någonting igen.

Någon du känner har för dig i dag lagt ett ord av guld och har, trogen i sin kärlek, trätt till ditt försvar.

Någon du känner vill dig alltid väl, vill i nöd och glädje gå, hemlig vid din sida, aktsam om din själ.

 

Psalmen skrevs från början som en dikt. Ifrågasattes som lämplig psalm i psalmboken.

Brudpar har setts välja den som lämplig för att undvika så mycken hänvisning till Gud i bröllopspsalmen; för att den i stället skall handla om partnern.

Första strofen handlar i kristen tolkning om vänskapen och generositeten vi får möta i Kristus.

Andra strofen handlar om hur han framträder till vårt försvar med "ett ord av guld".

Tredje strofen handlar om hur han vandrar vid vår sida.

Texten kan tolkas på två sätt; dels att vi har en gudomlig kraft vid vår sida, och dels hur det känns när jag har funnit en verklig och sann vän med vilken jag kan dela allt med i förtroende och där vi kan ställa upp för varandra utan tanke på personlig vinning.

Trots att vi lever i en narcissistisk värld, så syns nu fler och fler exempel på att människor tröttnat på detta och anmäler sig som volontärer i olika sammanhang för att stödja sina medmänniskor.

 




Övriga genrer (Essä/Recension) av Valter Örn VIP
Läst 6731 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2014-12-30 23:47



Bookmark and Share


    Sefarge VIP
Intressant tanke!
Är det skillnad på vän och vän
Nuförtiden?
En fysisk och en från cyberrymden?

2014-12-31

  Marita Ohlquist VIP
Bra, tänkvärd text!
2014-12-31
  > Nästa text
< Föregående

Valter Örn
Valter Örn VIP