Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Till skrivare på poeter.se


GLÖD! – EN APELL

 

Extravalet den 22 mars 2015 blir inte av. Velandet fram och tillbaka kring detta beslut förblir mest ett uttryck för de etablerade partiernas bottenlösa förvirring i den nuvarande politiska situationen.

I centrum av den här förvirringen står de s.k. Sverigedemokraterna och deras exempellösa framgång i det senaste valen och än mer i opinionsundersökningar under hösten och vintern. Låt oss lämna etiketterna på den församlingen där hän, det djupt allvarliga i situationen är ändå att drygt 13 procent av valets röstande har lyft fram en organisation med uttalat främlingsfientliga, rasistiska och hatiska inslag i sitt program och sin politiska retorik – och inte bara retoriken: framträdande medlemmar och företrädare för SD kan ju när som helst dyka upp med järnrör i händerna, stulna från t ex en byggarbetsplats, och vifta med dem mot misshagliga personer! För att inte tala om vissa partimedlemmars och -följares förflutna(?) i bomberjackor och sparkkängor.

Situationen manar – tvingar! – till eftertanke. Medan de två s.k. blocken inte kan ta sig upp ur sandlådan utan tjafsar vidare om vem som har kokat ihop denna parlamentariska soppa, så måste vi vanliga medborgare ta oss fram. Och framåt, på helt egna vägar.

Tack och lov finns det också många vardagspersoner som reagerar med huvudet och hjärtan på denna situation, som tänker framåt och som vill uttrycka det. På poeter.se har vi vårt givna sätt att göra det. Frilansjournalisten och musikskribenten Daniel Andersson i Göteborg har dragit med mej i ett initiativ för att skapa en öppen poesiscen för tankar, funderingar och åsikter om de djupt människofientliga strömningarna i dagens samhälle. Den scenen kallar vi GLÖD! och från den vill vi släppa fram den ifrågasättande och positiva energi som ligger och pyr och som det kan behövas särskilda tillfällen för att blåsa liv i. Daniel kommer snart att lägga upp en sida på Facebook för information och diskussion om evenemanget och kring vilken intresserade kan samlas. Under andra hälften av april planerar vi en första uppläsning här i Göteborg.

Vänner och poeter här på poeter.se, i synnerhet ni som lever i och kring Göteborg – låt oss släppa fram denna Glöd! och blåsa upp den! Hör av Dig till Daniel Anderssondaniel.andersson@rockfoto.nu eller till mig under Skicka en privat kommentar här nedan eller via Glöd! på Facebook. Vår poesi ska glöda!

 

Er

Petter Rost

 

 
Övriga genrer (Essä/Recension) av petter rost
Läst 602 gånger och applåderad av 25 personer
Publicerad 2015-01-07 12:32Bookmark and Share


  Karl-Bo Lundstedt VIP
Åhh!! Att jag missat detta såå viktiga!!
Men jag får skylla, och skyla mig med mitt mående..
Men bättre sent än aldrig.. Vi har nog bara sett "början av sörjan" SD.
Därför är alla initiativ som tas emot främlingsfientlighet, viktigt. Poesin får aldrig föraktas som enbart ord. I "Ordet" som jag tror på så är det ett tveeggat svärd. Så kan man också se Poesin. "Ett ord i rätt tid kan få en diktatur på fall" sa någon vis.
Tack för detta initiativ.
Tyvärr så ser jag i kyrkor hur man blundar och hellre täcker kvisthålen i bänkarna än agerar. Och agerar man så
tar man parti för främlingsfientligheten, inte alla, men tyvärr alltför många.
Detta trots, att Jesus själv blev förföljd och i landsflykt så fort Han föddes.
Att älska sin fiende, står fortfarande kvar när jag senast kollade! Även i Exodus 23:9- "En främling ska du inte förtrycka. Ni vet ju hur främlingen känner det, eftersom ni själva varit främlingar i Egyptens land".. Finns hur många exempel som helst i Ordet.
Dock vill jag påpeka att all slags våld,
från vilket håll det än. Kommer är oförsvarbart. Oavsett höger, vänster, grupperingar. Min Far-Far Albert Lundstedt var med i Ådalen 31. Han gick längs fram i tåget. Där gick "kristna" och socialister enade. Mannen närmast honom blev skjuten. Och visst var han rädd. Men till vapen tog man ej. Detta var en milstolpe i svensk politik. Då visste man varifrån Marx tagit sin tes. Det vet alla som läst på lite. Dagens politik har blivit i mina ögon ett "Poly-lik", där man glömt sina
Rötter, för priset av sitt eget välstånd är viktigare än medmänsklighet.
Det är sorg på djupet. Hela samhället, världen andas, inröstning, utröstning, och Vi matas med att se världen som en dokusåpa. Ytlighet är främlingsfientligheten personifierad.
Men åter till Dina ord som är starka och sanna. Detta applåderar jag och ska kolla upp länk mm....
Med vänlig hälsning, Karl-Bo
2015-04-14

  Åse Tropp VIP
Metodisk och påläst beskriver du ett söndrat samhälle!
2015-03-09

  Blomma-Stjärna VIP
Glädjande initiativ - du gör poeter.se
(som jag nyss blivit medlem i och gillar skarpt) ännu mycket mer värd! :-)
2015-03-09

  Connie VIP
Mycket bra. Jag ansluter mig gärna till den på Facebook!
2015-01-08

    ej medlem längre
Vad glädjande att höra! En positiv undergroundknytnäve rakt upp i 2015! Spännande!
2015-01-07

  Annie b'larsson VIP
Verkligen bra gjort av dig att ta det här initiativet.
2015-01-07

  justine fox
Fint initiativ :)
2015-01-07

    ej medlem längre
Fasiken vad bra Petter!!
Det här tåget får man ju inte missa!! Livsviktigt!
2015-01-07
  > Nästa text
< Föregående

petter rost
petter rost