Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
till Marielle Franco 1979-2018 – ett år efter mordet den 14 mars 2018 i Rio de Janeiro


marielle presente

 

 

ansiktets allvar bär

ett smygande leende över

läppar och ögon

blicken framåt

högburen högrest

så vackert skulpterad

kvinna av kvinna

svart  vit

kvinna för kvinna

till kvinna

till människan

ur Rio de Janeiros miljonslum

favelan av bräd- och plåtskjul

uppför kullarna

röst för de fattigaste fattiga

alla jordens fördömda

i skruvstädet mellan intet

och ingenting

födelser och död i snabba drag

småbrottslighet

gatukrig

narkotikahandel

kriminalitet som enda vägen

till i alla fall ett liv

en karriär av straff på straff

undergång och nackskott på gatan

regnskogens urbefolkning i det

skövlade amazonas

plundras på sin historia

utkomst

liv

utraderas

Marielle

deras stolta röst

bars in i Rios kommunala församling

av fler röster än någon före henne

kvinna  svart

lesbisk i öppen strid

också för hbtq-personers

rättigheter och värde

deras röst

miljoners röst

miljoner kroppars

miljoners själars

miljoners miljoners

önskan om liv

kunde inte låtas leva

avrättades med sex kulor

genom bilens mörklagda fönsterrutor

exakt i huvudet

exakt där hon satt 

kamrat Anderson skulle ha kört

fick som på köpet en kula i huvudet

nog för honom

i den professionella slakten

vem som en dag får skulden

narkotikasyndikaten

den politiska gräddan

polisen

foster på en och samma navelsträng

avgörs av stundens

styrkeförhållanden

kvar är Marielle

jag svär hon vilar inte i frid

hon är här

Marielle presente

för alltid här

 

14 mars 2019

 

 

 




Övriga genrer av petter rost
Läst 590 gånger och applåderad av 19 personer
Publicerad 2019-03-31 23:27



Bookmark and Share


    K. A. O. S
Oj så fint.
Vet inte riktigt vem/ hon du menar...
Men det är en lidelse i texten...så starkt...

Tack!
2022-08-28

  i af apa
Vet inte alls vem hon var men du ger en fin bild om vem hon är här. Ja, man blir nyfiken o vill veta mer...
2020-06-08

  KeL
Den här hade jag missat. Vilken fin hyllning! Jag vill också veta mer...
2019-09-30

  Engel
Du hittar rätt. Att se allt detta är stort. Och jag vet att du är människa och inte gubbe. Det försöker jag också att vara.
2019-04-24

    ej medlem längre
Känner att jag måste lyssna och veta mer om denna spännande artist som jag inte kände till. Vilken fin hyllning!
2019-04-10
  > Nästa text
< Föregående

petter rost
petter rost