Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Brandfackla


Till Sannah och alla andra berövade kvinnor

 

 

Hamnade utan egentlig orsak framför TV:n i kväll, Kalla fakta. Programmet tog upp ”fallet” Sannah, den då 15-åriga flickan som våldtogs en mörk kväll på vägen hem. Fortsättningen på programmet var sådan att den gödde en stark önskan att fullständigt punktera det här samhällets s k rättssystem – utredande tjänste-män/kvinnor inom polisen, åklagare, advokater. En ung kvinnas liv, värdighet, mänskliga rättigheter sopas åt sidan på ett sätt man knappt trodde var möjligt ens i en primitiv diktatur. Och Sannah i kvällens Kalla fakta är ju bara EN av oräkneliga kvinnor som först har brutits ner av en fullgradig våldtäktsman för att  sedan helt sänkas till botten av officiella samhällsinstanser som konsekvent och rättsvidrigt kör över henne – i st f att i enlighet med sina uppdrag skydda henne.

 

Ingen idé för mig att återge alla detaljer i programmet men jag vill framhäva en enda aspekt: det visar hur förbannat rätt #metoo har haft i sitt framträdande. Det hugger in i sten att förtrycket i alla dess former av kvinnan i samhället inte bara är den ena eller andra manliga individens verk, hur uppsatta de än må vara som filmmakare, regissörer musiker, advokater... Förvisso har kvinnorförtrycket också sina enskilda personliga utövare – men det stora problemet är ju att det sitter inbyggt i vårt samhälle, det är en struktur med patriarkala förtecken, ett murbruk i hela samhällsbygget!

 

Det spelar ingen roll om någon kan räkna upp ett tiotal kvinnor som på olika sätt bejakar uttryck för detta förtryck – det är bara avvikelser som bekräftar vad som råder. Det finns bara ett sätt för Allmänheten, fr a oss män, att agera: att på alla sätt och med alla medel och i alla situationer gå loss på detta patriarkala murbruk. Och skulle hela bygget då rasa – ja, låt det så rasa.

 

Tack Sannah för att du orkat ställa upp och dra byxor och kjolar av dessa rättsstatens smygtjyvar. Och en önskan till #metoo – rulla på och gå på bredden, djupet... det finns krafter i och för rörelsen!

 

20180129

 
Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av petter rost
Läst 1072 gånger och applåderad av 23 personer
Publicerad 2018-01-29 22:53Bookmark and Share


  Ohappa
Tack. Krossa patriarkatet med nya generationer av män inställda på jämställdhet och jämlikhet. Men hur bryter vi kedjan av dessa mäns pappor/frånvarande pappor som visa på motsatsen? Våld föder våld. Mönster ärvs. Vi kan inte fixa allt i skolan. Hur faan ska det gå till...
2021-07-31

  i af apa
Tack för din text!
2020-06-08

  Eva Langrath VIP
Tack för en viktig text
2020-03-09

  Stanley Rydell
En glödande text värdig ditt Camuscitat!
2019-01-31

  Maiah VIP
Tack för detta viktiga tal!!! Förändringen måste ske på riktigt i alla led!!!!
2019-01-03

  Maiah VIP

2019-01-03

  Solstrale VIP
Mycket medlidsamt värdigt och med respekt för de medmänniskor som drabbas ... Sedan villa jag tillägga, det är fördjävligt att samhället så att säga nästan fostrar fram våldtäktsmän med detta negligerande att det borde gjorts ingripanden, eller getts hjälp till unga män när det funnits tendenser som avslöjat deras beteendestörningar ... Varför förs inte den debatten i det brottsförebyggande arbetet, så att denna diskussion kan föras öppet paralellt ... Det är tragedi på alla plan... Skyddsjakt på varg för rivna får föras och får mycket utrymme, me. Skyddsterapi nit att utvecklas till en våldtäktsman? Vem vågar detta!? Det är väl ändå så att samhället vill ha friska medborgare, därför bör det satsas på ett inriktat program för att få bukt med denna destruktivitet män hamnat i... Har jag helt fel?
2018-05-14

  Engel
Tack, Petter. Jag andas dina ord.
2018-02-22

  ellanb
!!!!
2018-02-16

  Beyond Eternity
WORD! <3
2018-02-11

  Annie b'larsson VIP
Jag har läst och läst, och blivit eld och lågor över din text. Vad kan jag säga, annat än att det är en text jag väntat på, och att du skriver den överraskar mig inte precis. När du hittat ditt mål och din mening, då drämmer du till så ingen lär kunna gå förbi den här!
2018-01-31

  walborg
Tack för Din heliga vrede i sanningens namn mot samhällsbetalda tjänstemän utan ansvar för sitt jobb!
2018-01-30
  > Nästa text
< Föregående

petter rost
petter rost