Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Tandagnisslan

Ty, äro vi dömda att minnas för väl, alla de blodiga händer; sömnlösa nätter och dårskapens dagg längsmed käkbenen. Nog glömmer en aldrig ljudet av evigt gnisslande tänder; vindar som vänder, blott för att blåsa dig närmare gravstenen.

Äro vi skapta för att finna vår ro, nångång när det äntligt blir vår; tiden sade dem läka de sår, som satt sina spår; att allting det vissna ska grönska. Och skola svalorna sjunga och flyga i frihet, som de så särdeles förmår; så kanske hittar de hem och bygger bo i ditt snår; det som värme så länge har önskat.

Efter knän mot grus; efter fjorton dars rus; i efterskallet av knakande knogar; där i ditt snår, det du grott alla år, har du svurit och svalt ned med spriten. Kanske begriper du då, i stanken så rå; det är tid för farväl till stadens krogar; där du ligger i din hall, nattens stupade fall; du och den bortsupna självtilliten.

Då dansade en drucken dåre med Döden, en dåre som drack för att dränka sig själv. Genom Ångestkvarteren, där man lärde sig stegen; stegen till den väldiga valsen. Genom gråt och tandagnisslan, ut i munspelsvisslan, så yla vi dånande till Dalarnas älv, vars brus blev vårt rus som stämde vår blues, men också blev snaran runt halsen.

Nog har väl alla odågor - såsom du, såsom jag - dåraktigt dansat oss galna med Döden. Många opp på verklighetens brant, får blodad tand - vilket är lustigt kan tyckas. Men det är så det är, det är så livet ter sig, för de som tycks råka fimpa glöden. Vissa är födda opp på branten; utpå ytterkanter; utan något hopp om levnadslycka.

Ty, äro vi dömda att minnas för väl, hur nätterna tär, men hårda tider gör oss; så knyt opp din knop och kasta loss, aldrig skola väl snåret runt strupen förtöja. Bland gastar av rök, görs ett försök, att resa sig opp från skärvor och glaskross; från taggtråd av tyngsta tross, till livet på tunnaste tråd, från Dödens sorgeslöja.

Måtte odågor alltid resa sig igen.




Fri vers (Prosapoesi) av Den druckne matrosen
Läst 222 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2015-01-17 15:40



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Den druckne matrosen
Den druckne matrosen