Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Två månader senare


Vid Säveån (igen)

Jag ska bege mig mot centrum från ett område vid Gullbergsvass vid Göta Älv. Området i fråga tycks bestå endast av firmor, lager, kontor, verkstäder osv. Låga byggnader med rabatter runt om, och så dessa tomrum mellan husen som väl borde kunna ses som gator. Här bor ingen. En oglamorös restaurang, antagligen stängd kvällstid, får finna sig i att ligga inklämd i ett undaskymt hörn. Här rör sig nog bara väktare, råttor och vildkaniner efter arbetstid...

Gator har uppstått
mellan firmor och lager
ingen gav dem namn

Enligt busshållplatsens tidtabell är det tjugofem minuter till nästa buss, så jag börjar vandra. Det gör jag så gärna, för trakten är rätt okänd och spännande för mig. Jag kommer efter en stund fram till Säveåns mynning i Göta Älv.

Säveåns mynning
ejdrar i långa rader
över biltunneln

Jag håller andan när jag passerar över tunnelnerfarten. Här någonstans skickas väl avgaserna ut...? Nu börjar den långa kajen längs Göta Älv. En hel del förfallna båtar till en början, men ju närmare centrum desto helare och anständigare ser båtarna ut. Den mäktiga gasklockan står kvar här strax intill, fast det ryktas att den ska rivas.

Längs Gullbergskajen
bortglömda spökbåtar
gasklockan står

En ark i ljust trä
in och ut genom fönstren
simmar ett andpar

Naren biter mig
presenningarna släpper
på båtskeletten

Jag närmar mig Göta Älvbron. Snöiga parkeringsplatser där jag har vaga minnen av hopgyttrade träkåkar. Men båtarna är finare här - och inte så mycket att säga om... för nu händer något! Det klingar - vilken tur jag har:

Broöppning
sävligt passerar
vågorna

Ja, och så till slut även ett fartyg, förstås: "Safir".

Trafiken på bron kan snart komma igång igen. Men det var ändå en väldigt lång tid att vänta för väldigt många bara för att en mast var någon meter för lång. Men visst, båttrafiken var här först.












Bunden vers (Haiku) av Gunwale VIP
Läst 378 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2015-02-03 21:46



Bookmark and Share


  Fredrik P. VIP

Välkomponerad haibun med miljö och liv
och spänning.
2015-02-05

  lodjuret/seglare VIP
Utöver de små texterna och prosan. Sista raderna klämtar sig väg in mot själ och hjärta. Små hjärtan leker hellre med prasslande färgglada papper än presenter, men här är det innehållet mera än ramen som håller vad den lovar.
2015-02-04

  Nanna X
jättefin text, man följer dig på promenaden, både i den promenerande prosan och när du stannar för en haikuberättelse. jag gillar också att promenera i såna där osedda områden där natur och kultur möts lite hur de vill utan att människor ser.
2015-02-04

  Ingrid Trolle
En fin skildrig som
ger tydliga skarpa
bilder
2015-02-03
  > Nästa text
< Föregående

Gunwale
Gunwale VIP