Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Jag, en bokätare.

Vad är en "bra bok"? Jag har läst tusen och åter tusen böcker sedan jag lärde mig läsa, nästan i samma veva som jag lärde mig prata, jag har varit verksam som litteraturskribent i över tre decennier och Boken har alltid varit min vän och följeslagare genom livet. Jag bär helst kläder med stora fickor, som rymmer en pocketbok. Ändå; frågan vad som är en "bra bok" har jag svårt att besvara, liksom frågor om favoritförfattare och -böcker. Jag blir svarslös. Hur ska man kunna plocka ut en i mängden? Kan man svara på frågan vem som är ens favoritmänniska?
Men någonting slog mig just nu, när jag tittade på James Wyllies "Bröderna Göring", som jag nyligen läst och tycker är en "bra bok". Det har med mat att göra! Det är något med smaken. Som när man ätit något gott, mättande men inte övermäktigt, något med tuggmotstånd så att måltiden räckt länge, något associationsskapande, inte insmickrande och något närande men inte för präktigt. Inte för inte talar vi om "en god bok". Somliga böcker kan man sätta i sig som en chipspåse och efteråt är man däst och lätt illamående. Andra böcker blir man inte mätt av, de efterlämnar en sugande tomhetskänsla, ej att förväxla med mersmak, och några har passerat bäst-före-datum, ibland redan på konceptionsstadiet. Det finns även direkt giftiga böcker som angriper och stör empatisystemet.
Jo det handlar om själens födointag. Och jag tror att en välavvägd kryddning med sinnliga dofter, rejält tuggmotstånd och näring för tankeverksamheten är några kriterier som för mig borgar för att en bok är en "bra bok". Jag vill kunna luta mig tillbaka efter avslutat måltid och med välbehag tänka tillbaka på boken, länge efteråt. Jag är en bokätare. Smaklig måltid!




Övriga genrer (Kåseri) av Måna N. Berger
Läst 355 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2015-06-04 11:59



Bookmark and Share


    Tea Alex
Ja. Min relation till böcker har ändrats genom åren. När jag var liten, gick i mellanstadiet, så slukade jag allt. Nu är jag lite mer petig. Tänker efter innan jag väljer att läsa en bok.

Om du vill ha boktips rekommenderar jag tidningen Vi läser.
2015-06-07

  walborg
Intressanta bilder som ger associationer
2015-06-04
  > Nästa text
< Föregående

Måna N. Berger
Måna N. Berger