Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Mediabranschens kris har gett upphov till att betald, dold textreklam blivit allt vanligare. I skenet av det framstår Stig Dagermans dikt från 1947 som högaktuell idag. Den 5 oktober i år är det 100 år sedan han föddes.


För det fria ordet - hommage till Stig Dagerman


Det är skillnad mellan betalda ord och fria ord
men media söker numer ibland den skillnaden dölja
så att textreklam ser ut som vore den neutralt gjord
och det dolda budskapet försöker man hölja
i en slöja som heter objektivitet
fast skribenten visar sig sitta i knät
på ett företag vars målsättning ej är medias frihet
utan att så där lite diskret
få fram budskapet om sin produkt
så att texten ska löna sig och bära frukt

Denna skillnad mellan fria och betalda ord
var något som Stig Dagerman redan 1947 förstod

Hans "Till en fri tidning" visar vad den skillnaden betyder
och en av stroferna lyder:

Hellre fri än att av guldspön slitas
Endast den som är av födsel fri
förmår att bita det som måste bitas
En mun som tuggar låter bli

 




Bunden vers (Rim) av Susanne Ljung Adriansson VIP
Läst 657 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2015-06-20 10:16



Bookmark and Share


  Gunnar Hilén VIP
Larz ´ sedvanliga självhyllning är ju helt obetalbar !!!!

Texten ett viktigt slag och Dag-sedel.
2015-06-21

  walborg
Varmt tack
2015-06-20

  Larz Gustafsson VIP
Underbart!
Han kom, liksom jag, från Älvkarleby.
2015-06-20

  Trädskugga
Skarpa rim
om rim och reson i media.

Bra!
2015-06-20

  Ronny Berk
tänkvärt, ja !
2015-06-20

  Solitaire VIP
Stig Dagerman,
Han förstod så mycket.
Så mycket mer än han orkade bära.
Dumskallar lever längre, till Marknadens fromma...
2015-06-20
  > Nästa text
< Föregående

Susanne Ljung Adriansson
Susanne Ljung Adriansson VIP