Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Marie-Antoinettes ord ekar genom seklen

I kvällens RAPPORT på SVT intervjuas en till synes välbärgad äldre dam om hur hon ser på att pensionerna ska höjas vid årsskiftet. Hon tillfrågas om vad hon skall göra med tillkommande ökningen av pensionskassan. Hon svarade att man kan ju spendera mer pengar på t.ex. bakelser. Det var ju så Marie-Antoinette sa om den hungrande befolkningen medan hovet och adeln levde i ofattbar lyx. "När de saknar bröd, kan de ju äta bakelser istället." Citatet illustrerar den brist på verklighetskontakt som uppstår hos en människa som får allt serverat, och som själv inte behöver bekymra sig över ekonomi, föda, överlevnad och liknande petitesser.




Övriga genrer (Satir) av Valter Örn VIP
Läst 413 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2015-07-23 21:09



Bookmark and Share


    Elisabeth Nilsson VIP
Förmodligen inte många pensionärer, som vill lägga eventuellt tillskott på bakelser. Oavsett om Marie- Antoinettes uttalande är riktigt eller ej.
2015-07-24

  Valter Örn VIP
Jag är medveten om att Marie-Antoinette blev smutskastad, men jag måste få utnyttja mig av den poetiska friheten. Betr. damen i tv så läste jag en annan intervju med henne att hon hade så hon klarade sig och en gubbe med pension, så det kanske inte spelade så hon kunde ta det med en klackspark. Och betr. alliansens hantering av pensionärerna är det skandalartat. Och det blir svårt för de rödgröna att ändra på jobbskatteavdragen när folk vant sig vid dessa extrapengar. Det gäller ju att få röstare också!
2015-07-24

    Lena Söderkvist VIP
Vill komma med ett inlägg här. Marie-Antoinette blev smutskastad. Hon skall aldrig ha utslungat de där orden i verkligheten, utan det är en av hundratals lögner som har spritts om henne. Hon levde dock i en bubbla, fast mognade snabbt i motgången och visade sig vara mycket klokare än någon hade trott. Därför, bland annat, avrättades hon.
Vad gäller damen på teve, så grinade hon stort. Kände förmodligen att hon ville fira, och jag förmodar att många känner samma sak som inte har fått ta del av borgarnas skatterbatter för dem som har men nu äntligen med en ny regering skall få en lättnad.
Så jag tror inte att någon av de här damerna är så mycket att reta sig på egentligen. De är ytterst mänskliga.

2015-07-24
  > Nästa text
< Föregående

Valter Örn
Valter Örn VIP