Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Terrordåd i Turkiet den 10:e oktober


Ankara

Många samlades, dansade och skrattade
i spänd förväntan idag över
att tillsammans få marschera för
fred och frihet.

Många fick springa, skrika och gråta
i vild förtvivlan
när smällarna dånade så trumhinnorna sprack.

Många kommer aldrig att skratta och dansa igen.
En nation och en omvärld blöder ikväll när hoppet
ännu en gång
försvunnit.




Fri vers (Fri form) av Amisan
Läst 268 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2015-10-10 23:40



Bookmark and Share


  Lars Hedlin
Starkt i medvetande och känsla..bra belyst..
2015-10-12

  petter rost
I tre steg ger du oss bilderna av terrordådet i Ankara, tre exponeringar av människans villkor i en och samma stund på en en och samma plats.
Strax före, där människor med glädje och förhoppning uttrycker sin vilja till fred och frihet. Sedan en som skriker ut samma människors förtvivlan just efter det att bomberna har briserat och på gatan lämnat upp till 90 döda och närmare 150 skadade – lemlästade, massakrerade, för evigt förstörda människor. Så en tredje som ger oss bilden av hur också framtiden föll offer för attentatet.
Helheten är smärtsamt stark, starkt smärtsam. Förhoppningen om fred, frihet och enhet har – återigen – på några sekunder brutalt vänts i sin raka motsats.
Din viktiga och starka text om attentaten i Ankara den 10 oktober 2015 tvingar fram minnet av en dag i början av april 1992. En fredlig massdemonstration av samma vilja, förhoppning och även tro på fred, frihet och enhet i Sarajevo bröts sönder av de serbnationalistiska krypskyttarnas kulor från taket till Hotel Holliday Inn. Antalet döda och skadade för detta attentat kan inte jämställas med mängden offer i Ankara. Men härmed inleddes ockupationen av Sarajevo med tusentals dödsoffer och för alltid skadade för det serbisknationalistiska artilleriets och krypskyttarnas fyra år långa beskjutning av stadens inringade civila. Också där krossades människors förhoppningar och vilja till frihetlig, fredlig gemenskap av inskränkta nationalistiska krafters ovilja och motstånd. Genom att lyfta fram denna långt ifrån vilande motsättning, gör du både oss läsare och poesin som utrycksform rikare. Jag kan bara tyst sänka blicken.


2015-10-11

    skamfilad
Fruktansvärt. Och att synliggöra, det är så himla viktigt - fortsätt med det.
2015-10-10

    Nicklas VIP
Hemskt att sådant här sker.
Så många liv som går förlorade och förstörs...
2015-10-10
  > Nästa text
< Föregående

Amisan