Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Hittade denna på google


Finska delikatesser till Julen

Dessa lådor av morötter eller
kålrötter kan jag inte äta mig mätt på.
Dem är så smakrika och goda
till skinka och köttbullarna.

Har kokat dessa rotfrukter i timmar,
sedan mosar jag kålroten, blandar ner
ägg, sirap och kryddor.
Blanda runt och fyll en smord form
med 'röran' och häll på lite ströbröd.

Den med morot i har jag även i grötris som jag
kokar halvfärdig, blandar gröt med morotsmos, sirap
och ett ägg plus kryddor.
Sedan i en smord form.

Nu in i ugnen för att gräddas fint gyllenbruna.
Aromen när jag tar ut lådorna ur ugnen
är gudomlig!
Har skinka, köttbullar och rödbetssallad
på tallriken redo, fattas bara lådorna.

Njuter av denna härliga måltid med
ett glas julmust som är ett måste.
Denna juldryck kan jag inte motstå.

Visst är väl ändå Julen underbar
och mysig på många sätt.

Efterrätten blev hemmagjord saffransglass
jag bara va tvungen att testa.
Koka upp 5 dl grädde med 1 dl socker,
ha i 0,5 gram saffran, 4 st äggulor och vispa
ständigt i kastrullen tills det tjocknar.
Vill du ha extra sting på glassen häll i några droppar
konjak.
Fyll sedan några skålar med denna
goda massa, ställ i frysen i 10 timmar.
Efterrätten är redo att avsmakas.

Njut!!




Fri vers (Fri form) av soligajag_1 VIP
Läst 451 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2015-12-25 19:09



Bookmark and Share


    Dan Myrbeck
Lärde mig en del av detta på P1:s uppesittarkväll - vi borde förändra vårt julbord!
2015-12-28

  ResenärGenomLivet VIP
Tack för trevliga recept...det får man testa...
2015-12-27

  Valter Örn VIP
Tack för tipset; tar och kopierar recepten för att ha i bakfickan vid lämpligt tillfälle. Låter smarrigt !
2015-12-26
  > Nästa text
< Föregående

soligajag_1
soligajag_1 VIP