Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En till Robert Frost dikt, aldrig förr svensktolkad.


Robert Frost - October - Oktober


Oktober

Översättning av
Anders G.J. Rhodin, 2016

O stilla oktober morgon mild,
Dina löv har mognat för att falla;
Morgonens vind, om den blir vild,
Skulle skingra dem alla.
Kråkorna över skogen skrika;
I morgon må de forma och flykta.
O stilla oktober morgon mild,
Begynna dagens timmar nu sakta.
Skapa dagen så den inte verkar så kort.
Hjärtan ej ovilliga mot en lockande bild,
Locka oss nu så som du må veta.
Släpp ett löv i gryningens morgon;
Mitt på dagen släpp ett annat bort;
Ett från våra trän, ett långt bortom.
Fördröja solen med en lindrig mist;
Förtjusa vårt land med ametist.
Sakta, sakta!
För druvornas skull, om det bara var dem,
Vars löv snart av frosten skulle brändas,
Vars knippade frukter måste annars förloras—
För druvornas skull där utmed muren.

 

October

Robert Frost, 1912

O hushed October morning mild,
Thy leaves have ripened to the fall;
Tomorrow’s wind, if it be wild,
Should waste them all.
The crows above the forest call;
Tomorrow they may form and go.
O hushed October morning mild,
Begin the hours of this day slow.
Make the day seem to us less brief.
Hearts not averse to being beguiled,
Beguile us in the way you know.
Release one leaf at break of day;
At noon release another leaf;
One from our trees, one far away.
Retard the sun with gentle mist;
Enchant the land with amethyst.
Slow, slow!
For the grapes’ sake, if they were all,
Whose leaves already are burnt with frost,
Whose clustered fruit must else be lost—
For the grapes’ sake along the wall.




Bunden vers av arhodin
Läst 646 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2016-01-06 01:03



Bookmark and Share


  arhodin
Kommentera gärna på texten med konstruktiv kritik. jag söker feedback på min svensktolkning av Robert Frosts poetik (23 olika dikter hittills). mina översättningar är ännu "works in progress" och jag vill gärna förbättra dom. Jag välkomnar hjälp. tack.
2016-01-06
  > Nästa text
< Föregående

arhodin
arhodin