Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


394.Jag.....beundrar murar

...Kinesiska, Israeliska...finns det fler?
och nä faller...de

NATIONEN_ÄR _"pyrt"_ NAKEN!

vår insida har skyddsmur...
men en del grannar vill se allt...

MED_SJUKLIG_NYFIKENHET!

Naturen själv utan mur
med stränga regler,

"Se ,Njut men Rör inte !"




Övriga genrer (Kåseri) av Lollitta VIP
Läst 327 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2016-04-09 13:07



Bookmark and Share


  petter rost
Förlåt Lollitta och ni som läser här. Det som blev den första "kommentaren" här försvann och gick inte att hitta. Jag fick skriva en ny, som inte försvann. Och så var de plötsligt två. Här. / petter r
2016-04-10

  petter rost
Ja gamla murverk, som den Kinesiska du nämner och faktiskt också det som finns kvar runt Visby, kan jag se stor skönhet i. Senare murar, som den nu rasade Berlinmuren och de murar staten Israel bygger för att isolera och trycka ner det palestinska folket som bor där, kan jag inte se någon skönhet i. De har inget annat syfte än att hålla tillbaka, tränga in och undan. Isolera människor. Och jag har många vänner i Israel som är av judisk härkomst och är israeliska medborgare, som delar denna uppfattning. Murarna kommer att göra slut även på Israel.

Du inleder din dikt med en fråga av sanning "och när faller... de". För falla kommer de att göra, förr eller senare så länge det finns en mänsklighet som vill hela mänsklighetens framtid.
2016-04-10

  petter rost
Murar kan vara imponerande och vackra byggnadsverk, som den Kinesiska och även t ex ringmuren runt Visbys gamla stadskärna. Dem kan vi beundra för deras skönhet. Men andra murar, som den numer raserade Berlinmuren eller dem som den Israeliska staten bygger upp för att skärma av, isolera, mota bort det palestinska folket och försämra deras möjligheter till en mänskligt liv – sådana murar kan jag aldrig beundra. De är motsatser till mänskligt liv.

I början av din dikt ställer du en fråga av sanning: "och när faller...de". Något svar om 'när' kan vi inte ha idag men vi kan veta att de någon gång måste falla om människan inte ger upp sin strävan efter ett värdigt liv för alla. Murar betyder ofrihet och förtryck. Och den nation som saknar människovärdighet måste tydligen isolera sig bakom murar.

Att var människa för sig kan behöva en inre "skyddsmur" för att få vara sitt eget jag utan intrång av "SJUKLIG_NYFIKENHET!" från omgivningen, är inget att förskräckas över. Det är helt mänskligt.

Och din resa genom olika slags murar landar till slut i en poesi av största skönhet, en uppmaning till människan som vill ett levande liv:

"Naturen själv utan mur
med stränga regler,

'Se ,Njut men Rör inte !'"

Och så lär mig din dikt: skydda, verka för livet, akta det, ta del i det – men utan murar.
2016-04-10
  > Nästa text
< Föregående

Lollitta
Lollitta VIP