Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
...lite flum från poeten en söndagseftermiddag...


Perceptionsprocessen

 

...det är svårt att ta till sig ett budskap,

när man inte med orden vill ha en bekantskap,

kanske beror detta på en specifik egenskap,

att man väljer avstånd från skribentens vänskap...

Perceptionsprocessen

...att märka ord och plocka ur sitt sammanhang...

...att blicka på en text med förutfattade meningar...

...uppfattningsförmågan står i direkt proportion till ämnet...

...sinnen väljer vilken information de ska fokusera på...

...social, subliminal och kognitiv perception...

...förväntningar...

 

...lite flum från poeten en söndagseftermiddag...

 

 

 

 




Fri vers av Valkyria-Fatale
Läst 729 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2016-04-10 13:35



Bookmark and Share


  vibhava-tanha
Mitt syfte med kommentaren var inte att anmärka på ord men jag kan se hur det framstår som så. Jag fann din text intressant då dessa frågor intresserar mig något så oerhört, så om något, ta kommentaren som en komplimang.
Resten av mitt svar finns i din brevlåda.
2016-04-10

  Valkyria-Fatale
"Perception betyder enligt ordboken ”Upptagning i medvetandet av sinnesintryck”. Perception kallas även för varseblivning och handlar alltså om hur vi tar emot, kodar och bearbetar sinnesintryck och information och utifrån detta skapar en meningsfull enhet."

Process: Förlopp, utvecklingsgång, bearbetning. Dvs, HUR man gör för att komma fram till sin uppfattning - metoden för att komma fram till analysen.

Analys: (grekiskans analysis ) Upplösning. I analysen lyfter man fram resultatet från processen (bearbetningen). Dvs, vad man kommer fram till.

Jag kan tycka att perception är en process, eftersom man genom olika metoder tar in information och sedan kommer man fram till ett beslut/ett svar (analysen).

Om perceptionen är oförvanskat omedelbar? Tja, kort svar: i förutfattade meningar är man nog snabb med att ta ett beslut, grundat på den (lilla?) tid man lagt på att ta intryck av sin omgivning. Och den är ju inte helt sann. Krävs mer bearbetning, dvs mer info än den omedelbara info som du ser och tar in. En del är snabba med att döma.

Men min text är inte på något sätt någon fakta, som pekar på ett svar eller sanning Som jag skrev: "lite söndagsflum från poeten". Ta inte allt så bokstavligt samt att min text är inte en debattartikel. Jag la in den under Fri vers.


2016-04-10

  vibhava-tanha
är perception en process? blir inte perception då istället en analys? eller är perception oförvanskat omedelbar?
2016-04-10
  > Nästa text
< Föregående

Valkyria-Fatale
Valkyria-Fatale