Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Det tidslösa livet (strutsen med huvudet i sanden)

Våra "Jag" består av erfarenheter i en kronologisk ordning baserad på jordens position i relation till solen och så tillskriver vi det tidslösa livet ålder.
Organismen förfaller av nödvändighet för att ge plats åt det nya och det organismspecifika egot förfaller med det.
Ålder i psykologisk mening skulle helt sakna innebörd utan erfarenheter bundna i tid.
Det som är nu är utan tid för det dör och föds och dör igen.
Erfarenheter ordnade efter konceptuell kronologi är det krampaktiga greppet av kontinuitet i ett universum där det enda konstanta är frånvaron av konstanter.
Egot kan enbart exkludera, och kultivera sin egen degeneration, ingen ackumulering av förmodad information kan hejda denna degeneration, bara stärka och påskynda den.
Erfarenheten dikterar handlingen som således är dömd att upprepa det förflutna och människans lidande är den fåfänga förväntningen att något nytt, plötsligt och mirakulöst ändå skall framträda ur denna mekaniska upprepning.
Vilket aldrig händer så människan lider och säger att det finns inget jag kan göra för jag vet inget annat att göra.
Så hon uppfinner flykten från lidandet och kallar illusionen för verklighet, konst och kreativitet.




Fri vers (Fri form) av vibhava-tanha
Läst 291 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2016-04-10 16:07



Bookmark and Share


  Dick Ainranher
En mekanisk upprepning skriver du. Jag medger och håller med till fullo.
Lidandet är jag inte övertygad om. Mitt perspektiv är det existentiella. Vare sig med eller utan lidande är livet inte mer eller mindre fyllt av innebörd eller syfte. Vi måste lära oss övertygas om att det är våra ständiga val som definierar oss. Inte hur vi mår omkring dem.

Har vi en, åtminstone delvis, delad tanke?
2016-04-10
  > Nästa text
< Föregående

vibhava-tanha
vibhava-tanha