Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Torsdagstankar ur dagboken

 

 

Människoöden. Alla har vi ett liv bakom fasaden, men inte alla som vågar och vill skildra den. Och måste man? Ja och nej, men det är såklart upp till var och en att ta beslut, men den som gör det är modigare än modigast, enligt mig! Ofattbara prövningar i fullständig kontrast till ett "vanligt" "Svenssonliv", som sprutas ut i etern med all sköns bilder och statusrader om hur bra man har det, och hur lycklig man är. Talar du sanning? Du har inte "glömt" av att berätta om något? Vi är alla människor, men omkring de "vanliga" går vi med livsöden förbi er på stan. Vi sitter vid bordet intill vid caféet, står bakom kön på Ica, vi är ditt barns fröken i skolan, din chef och arbetsgivare, bartendern på puben, kassörskan på bolaget eller hon/han som alltid ler och dansar och ser lycklig ut.

 

Men bakom dessa ansikten finns tårar, sorg, känslor, trauman och minnen som dessa bär med sig i bagaget, och de kämpar dagligen med att bearbeta livsbagaget. Visst kommer man framåt, och allt landar såklart så småningom, och blir inte fullt så dramatiskt i sitt explosiva fyrverki av känslor, som det initialt var i den stunden då traumat, eller vad det nu var som som dessa människor har mött som livsöde. Människor har rasat ihop fullständigt, chockats i en våg av ohanterliga känslor, mardrömmar och bilder som visualiseras upp och ger en ångest, i kombination med känslorna som uppstår av dessa minnesbilder.

 

Och dessa människor har "Du" mage att döma ut, enkom för att de "sticker ut" med sin livshistoria, sitt leverne, sin personlighet, och "Du" saknar kanske både kunskapen och empatin för att förstå, och att behandla utsatta människor omkring dig väl, såväl kända som okända. Massan som lever med förutfattade meningar om folk, kränker och hatar, mobbar och slår. Varför? Vad har denna person gjort dig? Vad är det som skrämmer i ditt hjärta och sinne? Vad vet du om vad dessa människor känner inom sig, och vad de har upplevt och bär med sig i ryggsäcken? Hur de mår, och bryr du dig ens? Vad vet du om att kämpa? Att kunna stå upprätt, och inte falla ihop. Att vara stark psykiskt, för att överleva...

 

 Bildkälla: Privat bild (upphovsrätten är min) från mitt Instagramkonto https://www.instagram.com/kristina0179/




Prosa av Valkyria-Fatale
Läst 207 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2016-05-26 11:43



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Valkyria-Fatale
Valkyria-Fatale