Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

mitt innersta jag




Min kärna är den innersta delen av Gunnars inre och består huvudsakligen av järn, nickel, svavel och krom. Kärnan skapar värmeenergi och magnetism genom bland annat mina kullerbyttor och bidrar till min täthet. Trots att järn smälter vid 1 538 °C, och min inre kärnas temperatur är mer än det dubbla, bidrar det höga trycket till att den förblir i fast form. Den yttre delen av kärnan är dock flytande. Utanför min kärna finns den flytande inre manteln, som består av stenmassor, huvudsakligen peridotit. Den har jag själv burit dit.

Gunnars inre består av två åtskilda lager:

Min inre kärna består huvudsakligen av järn med en radie av 1 220 km. Den startar således på 5 150 km djup och går ner till mitt centrum på 6 371 km djup. Temperaturen är i allmänhet 5 000 °C, medan tätheten är ca 12 g/cm³.
Yttre kärnan av järn och nickel med en tjocklek på 2 260 km som sträcker sig från 2 890 km djup till 5 150 km djup. Temperaturen ökar med djupet från 3 370 °C till 5 000 °C och tätheten i den flytande kärnan ökar från 10,0 g/cm³ till 11,5 g/cm³.




Övriga genrer av Gunnar Hilén VIP
Läst 255 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2016-09-10 22:03



Bookmark and Share


    Sefarge VIP
Till Mr: Tung Gun!
Heavy stofft
Veldit't soft
Alltså"
:)

2016-09-11
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP