Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Ögat del 2

Ögat del 2

Världen är inte en ögonglob, inte en vit
gelékudde. Mottaglig för impressioner.
De vänder om till signaler på synnerven
som går som en nål genom näthinnan
och skapar en blind fläck, som gör att
man vrider lite på nacken för att inte
missa något.
Glaskroppen kan bli köttskärvor av vassa
föremål, men i sin helhet kontraheras och sluts
organet av bilden och lämnar ögat på spänd
glänt för den oegentliga människan.
För en animalisk människa framstår
verkligheten i ett teleskopiskt seende
och sanningen inte som ett resultat av
helhet utan som ofullbordan. Den
kännetecknar människans prestation.
Modernistens strävan når tre
horisonter mellan ideal och realism.
För en intellektuell människa är en
objektivt iakttagbar verklighet
framsprungen ur ett stereoskopiskt seende.
Om man betraktar det verkliga från sex
och sju vinklar.
>>Man minimiserar det sedan.>>
Hon talar tyst för sig själv.
Om hon är likadan, ett axiom.
Nej, inte direkt, men skulle kunna
bli det. Minimalistisk bild konvergerar
med matematik, geometri och alkemi.
Föremål och punkt, linje och rörelse,
rum och yta.
Trädet perceptueras från ögats sex muskler
och blir till en perceptuell världbild på retina,
luft och näring via åderhinnans kapillärer.
Ibland är blodet stilla, ibland sjudande.
Ljuset bryts, trädkronans och stammens linjer
och färger mäts av ljuskänsliga tappar,
medan stavarna har viss känslighet för färg
och ljus. Dunkelt ute och vi ser dåligt i mörker.
En mor promenerar med sin dotter, som inte
så gärna håller andra i hand utan hellre
kommunicerar om vad hon har sett.
De går bägge i ljuset, när det börjar bli mörkt
går de och lägger sig i varsitt rum. Drömmer
om varandra, att deras liv ska gå bra.
Det borde det få göra.
>>Hur ser du?>>
>>Först ett snabbt svepande i en kartläggning
av vidderna. Sedan storheterna i både smått
och stort. För att värdesätta det som betyder
något. Det är olika för var och en. >>
Hon förskjuter allt redundant till genomskinlighet,
till ögonmuskeln inferior i underjorden, medan
uppåtrörelsen är superior. Och du?>>
>>Jag ser utforskande, undrar över det jag har sett
för att förstå på ett omedelbart sätt.>>
>>Tror du att man kan föda nya ögon?>>
Hon vill skaka av sig upplevelsen nyss. Möta det
som lär hända och som följer naturens lagar
samt allt det som hör till årens gång, våra
lagar, och som predisponerar händelserna
i tiden.
Slumpmässiga ansikten, de som glöms
och blir egenskaper, som får oss att undra
eller rentav ifrågasätta varför vi möter vissa
människor, som får oss att agera som vi gör
eller får oss att må som vi gör.
>> Man kan lära sig något nytt varje dag.
Föda en ny blick för något. Nya ögon får man då rent
filosofiskt eller etiskt. Biologiskt sett kan man bara
föda nya ögon genom sätesbjudning.>>




Övriga genrer av frun
Läst 261 gånger
Publicerad 2016-10-31 17:24



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

frun