Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Text är civilisationens vagga

 

Text är civilisationens vagga. Text är all konstutövnings grund. Notskrift är musikens text. Ingen text = ingen högtstående musik, ingen körsång, inga visor, sånger, psalmer, motetter, mässor, predikningar, ingen världsomspännande religion, inga operor, operetter, inga skådespel, musicals, standup-komedis, inga schlagers, ingen pop, inga tidningar, tidskrifter, avhandlingar, inga poem, sagor, noveller, romaner, reseskildringar, läroböcker, lagtexter osv. osv. Ingen text = ingen utveckling – blott barbari!

Ekonomisk beräkning inför skapandet av konstverk är tabu, ett tabu som, om det inte respekteras, omöjliggör högtstående skapande.

Ekonomisk kalkylering av kostnad för kultur, i t.ex. statliga/kommunala budgetsammanhang, är irrelevant, borde av samhällsekonomiska skäl vara tabu. Kultur som kostnad är ett kameralt feltänk, en för samhällsekonomin ödesdiger, bakvänd tanke. Kultur är icke en kostnad, men en för positiv samhällsutveckling oundgänglig investering.

Konstskapande är i grunden lek, ett leende, stundom sardoniskt, stundom ironiskt, stundom milt, ömt, varmt eller kallt, en för samhällsutveckling nödvändig, känslosprudlande skrattspegel, som lockar oss medborgare att le – åt oss själva; och därmed utvecklas. (Glädje och inspiration är varandras källa.)

 




Prosa av S-E Forslin/same
Läst 297 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2016-12-19 10:25



Bookmark and Share


  Kungskobran VIP
Militären försökte pressa Churchill på mera pengar under 2a världskriget och föreslog att ta dom från kulturbudgeten.
Churchill svarade.
Vad har vi då att försvara.
2017-12-05

  Ingrid Trolle
Så sant!
Utan kultur och dess
utveckling på alla fronter
går civilisationen under,
vilket vi ser varje dag.
Här sätter du fingret på
problemet med politiker
utan kulturella förankringar
2016-12-19
  > Nästa text
< Föregående

S-E Forslin/same
S-E Forslin/same