Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Finns nu hos mig, men med annat innehåll, men doften finns kvar!


Farmors linneskåp



Farmors linneskåp är stort och tungt, gjort av masurträ
Bakom de gardinklädda glasdörrarna gömde sig härligheter förr
Där doftade det ljuvligt från de små broderade lavendelkuddarna
På översta hyllan låg en trave med välmanglade linnedukar och servetter
på nästa hylla lika släta lakan och örnott med krusade band
Linnehanddukar och kökshanddukar låg ordnade i travar
Allt linne var märkt med olika monogram komponerade av farfar
ibland enkla, men ibland sirliga och spegelvända
Insvept i silkepapper låg farmors svarta sidensjal, den som hon hade vid kyrkobesök
och de finaste spetsnäsdukarna i matelasserade fodral med knytband
På särskild hylla stod stora kartongen med farfars stärkta manschetter
kragar och skjortbröst bredvid det vackra syskrinet med mörkrött sammetslock och med sitt spännande innehåll av virkkrokar,
små söta paket med nålar
och silverfingerborg i eget fodral, stoppsvamp och garn
och en utsirad brodersax
sträv stramaljväv och brodergarner
och bredvid stod det härligaste av allt,
små bjudkarameller i en burk
från Lidköpings karamellfabrik
och länge sparad choklad i en vacker konfektask
med kungens porträtt
Nu står skåpet i mitt hem och innehållet är ett annat
men den underbara doften finns kvar
och minner om min barndom
när jag öppnar dörrarna.




Fri vers av Hildegun Relefors
Läst 414 gånger
Publicerad 2006-05-18 17:26



Bookmark and Share


  a h de v
härlig text fylld av liv. jag känner dofterna när du öppnar din farmors gamla skåp.
2006-08-26

    Regina E
Den här bjuder också på underbar nostalgi, finna minnen ... och vilken tur du har som har sådana minnen.
2006-05-19

    Bodil Sandberg
Ja här skriver du verkligen med mycket värme...härlig poesi....mums!
2006-05-18

  Ingrid Nilsson
Vad roligt att Du kan återge minnet av skåpets innehåll; det som i mycket av oss i senare generationer föraktfullt kallats "förspilld kvinnokraft"...
tänk om vi idag gav oss tid att brodera,virka,mangla och vecka örngottsband...vilken njutning!Och så doften.
2006-05-18
  > Nästa text
< Föregående

Hildegun Relefors
Hildegun Relefors