Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Grundad i boken "Felicia försvann", skriven av Anna Wahlgrens dotter, Felicia Feldt. Jag frågar mig, vad är värst...förfärlig "närvaro" eller fysisk frånvaro ?


rädd för sin egen mamma




"Boken är en offentlig avrättning, utan försoning, utan nåd. Mamman hängs ut som en alkoholiserad, nyckfull, narcissistisk och sexuellt gränslös demon, som gör familjen till experimentverkstad för sina bisarra uppfostringsidéer.

För så här är det ju: om endast en tiondel av det som Felicia Feldt skriver om sin mor är sant, så innebär det att Anna Wahlgren är slut. Hon har förlorat all trovärdighet på det område som blivit hennes levebröd, det vill säga omhändertagandet av barn. De påstådda övergreppen är för grova, ansvarslösheten för djup. Mamman anklagas för att slå, supa och ta hem män som förgriper sig på barnen.

Den ensamma, intellektuella mamman som på egen hand uppfostrat nio barn till individer med självkänsla och integritet var i själva verket en sektledare med klara relationsstörningar, som utnyttjade barnen i iscensättningen av sig själv som den ultimata modern. Den bohemiska storfamiljen med styvpapporna som kom och gick, rotlösheten, det ständiga flyttandet, kraven på att de äldre syskonen skulle ta hand om de yngre – ur barnets perspektiv är allt bara ett mardrömslikt, kaotiskt arbetsläger.


I ”Felicia försvann” finns en stark längtan efter den frånvarande fadersgestalten; boken är också tillägnad författarens far".




Övriga genrer (Essä/Recension) av Gunnar Hilén VIP
Läst 219 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2017-01-31 19:40



Bookmark and Share


  Minkki VIP
hurja juttu - men har inte äldre syskon i alla tider haft som uppgift att ta hand om de mindre? Sedan kom allt fler ettbarnsfamiljer, då fanns ju inga små att ta hand om. Denna reflektion utan att ha läst boken, borde jag ha tigit?
2017-02-06
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP