Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Hade Aristoteles rätt?


Katartis


"Katarsis (även katharsis, från grekiska) är ett grekiskt ord med betydelsen "rening" eller "rensning", härlett från verbet , kathairein, "att rena, rensa" och är besläktat med adjektivet, katharos, "ren". Begreppet användes av Aristoteles som menade att tragedin renar oss. Katarsis är definitionsmässigt det plötsliga känslomässiga klimax eller sammanbrott bestående av en överväldigande känsla av förnyelse, av nytt liv. Begreppet 'katarsiseffekt' används också ofta för att sätta prägel på de samlade känslorna efter en emotionell upplevelse."

Från Wikipedia.




Fri vers (Fri form) av Tommy Vähä-Rainio VIP
Läst 397 gånger
Publicerad 2017-05-21 13:17



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Tommy Vähä-Rainio
Tommy Vähä-Rainio VIP