Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Avtalsbindningsmönstret. Pacta sunt servanda.


Åtagandeform


Varför finns inga egentliga lagar i kärleken?

Mycket annat är ju reglerat.

Även i HD. (Högsta Domstolen.)

Och HD är en mycket speciell upplevelse.

De tar i princip bara upp prejudicerade fall.
Som blir det ultimata rättesnöret.

I HD lyssnar de mycket bara på hur du uttrycker dig.

Och din retorik och vältalighet.


Där faller typ Tingsrätten.

Och även alla andra Domstolar.

Vad gäller t.ex. bevisföring.


Och då undrar jag?


Hur kan du bevisa att du älskar din kvinna?

Oavsett bevisföring.

Med blommor, trisslotter.

Och geniuna kramar och bra sex m.m.


Inte ens HD kan svara på den frågan.

Vad jag vet finns inga prejuridicerade fall där.

Avseende avtalsbindningsmönstret i kärleken.


För i kärleken finns tydligen inga tydliga åtagandeplikter.


För kärleken.


Kan du inte reglera med lagar.


För kärleken är något så vackert.


Som bara.


Flyger så lätt över alla mänskliga lagar.


Och över alla HD domar.


Oavsett vilka jurister du kallar in.

Eller är det.

Den gamla Culpa regeln som gäller?

"Culpa (latin för "skuld") används ofta som en juridisk term för oaktsamhet eller vårdslöshet inom juridisk litteratur. Det markerar skillnaden mellan begreppet oaktsamhet eller vårdslöshet i vanligt tal och oaktsamhet eller vårdslöshet i lagens mening. Motsvarande adjektiv ("oaktsam, vårdslös") är culpös.

I vissa tillfällen, till exempel kontraktsförhållanden, råder en så kallad presumerad culpa. Svaranden antas då vara ansvarig tills det han bevisat motsatsen. Att bevisa motsatsen, det vill säga visa att man inte har varit vårdlös, kallas då att exculpera sig. Presumerad culpa är alltid utgångspunkten i kontraktsförhållanden emedan det förväntas att parterna skall uppfylla det löfte de avgett i avtalet (pacta sunt servanda)."

Källa är Wikipedia och Sveriges Rikes Lag.







Fri vers (Fri form) av Tommy Vähä-Rainio VIP
Läst 410 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2017-10-19 10:27



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Tommy Vähä-Rainio
Tommy Vähä-Rainio VIP