Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

insekt # 2 : Silverfisk

 


Kanske jordklotets äldsta småkryp

med smeknamn "nattsmyg"

har du infiltrerat miljarder hushåll

så mycket flexiblare och segervissare

än jag kan tro...?


Silverfisk, min toalett håller dig lika frisk

som spöktimman dig gömd

Du får gärna bo under badkaret någonstans

en brant bit ifrån tandborsten

och ge blanka fan i min disk...!


Suktar du efter fukt

här i storstadens isolerade djungel

måtte du bli besviken

de stunder jag släppt in Alaska genom fönstret?!


Lepisma Saccharina,

vi tycks ha smak för samma

stärkelserika saker :

socker
böcker
begagnade kläder
gamla foton
slingrande rörelsemönster
klistermärken
m.fl. kolhydrater
o dyl slisk


Vissa skillnader består i :

håravfall

(nå, knapra på du av mina strån!!)

samt att du kan klara livhanken förutan föda i flera månader

såsom ett skäl till hur din släkt

lyckats hanka sig fram sedan urtider

medan du själv blir sällan äldre

än sju-åtta år

vilket fortfarande skulle kunna innebära

att vi flyttade in i denna lägenhet samtidigt?!?

jag som hyresgäst

du som ohyra

av snäll sensuell sort


Senast med din

nyfödde krabat i sällskap

har jag sett dig skymta förbi

skönt nog aldrig i mitt skafferi

blott som längst över hallens tröskel

i just tända lampskenet

(irrande safirbrunt
kanske kanelgult hallucinerandes
saffransblått för ditt sinne)

raskt mot mattkantens mörka skydd

eller inunder byrån

yr...?

blir du emellertid

stående ibland

mitt

scen
still

still

mitt
golv

när avståndet känns för otryggt

att tillryggalägga under gudomens vakande öga


men jag vill varken skrämma dig med riktig risk

likt annan hungrig spindel

eller ge dig minsta smisk

du fjällborstsvans med trenne stjärtspröt


fast det händer att mina fingrar

leker med

din förmodade verklighetsuppfattning?!

liksom tårna tecknar en fiktiv

gräns mellan paradis

och helvete att lära dig

respektera helt enkelt


Hur vickande än hit

och än dit din smidiga

gång än är

så må du ingalunda vaska guld

i alla mina dagars vatten

blott fiska silver

i din eviga natt

 

 

 

 

 

 

 




Övriga genrer (Kåseri) av TrollTörnTrappan VIP
Läst 382 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2017-11-29 11:39



Bookmark and Share


  TrollTörnTrappan VIP
Jo, Tomas, något i relationen samt det utforskande tilltalet känns samma som under grundämnesperioden. Skön påminnelse!! Även fast det rör sig om wikipediskt material och inga goda böcker bakom processen...
2017-11-30

  objekt3
https://www.youtube.com/watch?v=0NPcFzYfRo4

2017-11-29

  Nanna X
Här lärde jag mig både ett och annat av ditt samtal med silverfisken.
2017-11-29

  Tomas Söderlund
Måhända är det den silverne associationen, men jag förflyttas tillbaka till din klassiska grundämnessvit i sinnet. (I slingrande rörelsemönster.)
2017-11-29
  > Nästa text
< Föregående

TrollTörnTrappan
TrollTörnTrappan VIP