Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Texten är skriven i tider av bakåt ett år. Siffran sju byter nu till åtta, och sätter prägel av än fler levnadsspår. Ja, nu ska Tant minsann byta siffror ännu en gång. Känns onödigt att fira med tårta och födelsedagssång.


Fröken Ålderdom knackar snart på - igen.


//Texten nedan är skriven i tider av bakåt ett år. Siffran sju byter nu i år till åtta, och sätter prägel av än fler levnadsspår. Nu ska Tant minsann byta siffror ännu en gång.  Känns ganska onödigt att fira med tårta, paket och födelsedagssång. Jag är lika glad ändå, och lever lyckligt och är. Men visst skall jag erkänna en gnutta vemod i blick, när jag blickar på bilder från förr med ungdom där. Att bli äldre har sin charm i mångt och mycket. Livserfaren mogen dam och än har jag det rätta knycket. //

 

Snart är det februari igen, och då ska man byta siffra från sex till sju. Sitter här i natten och minner mitt dåtidsjag från tonår och fram tills tiden nu. Inte alls så att man har en ålderskris, där ålder av äldre känns grå och dammig. Än duger Quinnan jag i en stigande ålder, min aura funkar och min utstrålning är stegrat glammig. Förvisso knackar Fröken Ålderdom på, och vill inbilla och störa mitt lugna och självsäkra sinne. - Hörrödu tanten, Du är gammal nu, du borde skippa dina korta shorts och ditt tighta och urringade linne.

 

Aj, aj Bu till dig säger jag, för tant är mot norm i rebellens tecken. Sedan när har det funnits en lag, som rubbar min självkänsla, om jag så vore helt bar som Näcken? Stigande ålder är bara en fysisk siffra, som man byter varje år. Men inom en finns ungdom i sinnelag, stolt här framför er jag nu står. Nästa månad fyller jag år, börjar närma mig mitten av livet. Men jag lever i nuet och här jag mår, lycklig och säker och backar ej för tvivlet. Levnadslinjer som tecknas i nuna, berättar om skratt och mången tår. Livserfarenheten följer med kroppen, men jag i mitt inre ännu lycka når.

 

Yngre kvinnor slagna av fåfängans divalatdans, hånar tant äldres ökade år. Men jag slår er med hästlängder, trots rynkor, gråa strån och annat som på kroppen satt åldersspår. Jag niger ödmjukt mot er avund, då även ni skall äldre bli. Kom då ihåg mina ord i vals, hur ni som yngre hånade äldre med spott och tvi. När ögon blickar spegelns sanning, minns då vad som är av vikt. Det yttre bär spår av en slags sanning, men inom sinnet bär du på självkänslans bikt. När man blir äldre med ökade år, stannar ej levnadsglädje och kvinnoliv. Än dansar jag med nätta tår, ut på stigar i äventyr med styrka i kliv.

_____________________________________________

Publicerad 20170126

Bild: Min teckningslärare i årskurs 7 på 80-talet tecknade av mig under bildlektionen. Jag är 13 år på bilden. Teckningsläraren kallades för "Svempa", och han var  ursprungligen från Stockholmstrakten. Det sägs att Svempa deltog i den kända filmen "Tårtan", men detta är enligt hörsägen, och något som jag inte kan bekräfta till hundra procent. 

 

 

 

 
Bunden vers (Rim) av Valkyria-Fatale
Läst 503 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2018-01-26 00:53Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Valkyria-Fatale
Valkyria-Fatale