Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Dikten är en del av ett längre kväde, framfört vid en välgångsceremoni för året vid vikingabyn Gladhem i Värmland, en dag ute i snön och kölden när ljuset ändå kändes nära.


Välgångskväde i Värmlandsvintern

Öar spände

gröna segel

över fjordens

vida vatten

floden rann

mot Vänerns storhav

genom värmars

dunkla dalgång

 

Länge var det

sedan skeppen

de med ek

i spant och skrovbord

for iväg

med vilddjursstävar

bort mot äventyr

och byte

 

De försvann

och med dem minnet

av en tid

med forntidssagor

men i kumlen

ligger kungar

bredvid drottningar

för evigt

 

De som levt

för längesedan

går bredvid

med oss i Gladhem

sitter ner

vid tända eldar

trivs när trummorna

får råda

 

De är vi

av samma släkte

vi som byggt

vårt skepp och hemby

vi har gudalund

och runor

på en sten

vid Sorgkungs gravhög

 

De är vi

och samma öar

simmar än

på Glads fjords vågor

samma flod

i samma dalgång

flyter fram som då

i forntid




Bunden vers av Peter Olausson VIP
Läst 439 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2018-02-06 08:09



Bookmark and Share


  Kungskobran VIP
Härligt kväde
2018-02-08

    ADI Nehlin
Så fint skaldat
2018-02-07

  Jan Widströmer VIP
Fantasieggande perspektiv
2018-02-07

    ej medlem längre
Mycket fint kväde som hyllning till Gladhem vid fjorden, min hembygd!
2018-02-06
  > Nästa text
< Föregående

Peter Olausson
Peter Olausson VIP