Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Dikten finns med i antologin: ”Fotavtryck”.


Fotspår (Fotavtryck Ekopoesi

Vingpennan vilar tilltufsad intill vattenbrynet
våra bara fötter lämnar spår i sanden
framför oss orörd vit sand
tankarna snurrar runt, runt

Om permafrosten mjuknar och glaciärerna smälter bort
fylls lungorna av metangas och koloxid
flyter inget vatten längre ner från högplatån
mineraler ska utvinnas till varje pris

Du springer från rum till rum
vikariestopp, omorganisera, spring mera
råttor i plaströr får hjärnskador och människor bränns
ut anpassningsbar, flexibel, förändringsbenägen är modeord
när det tar stopp sparkas du ut
besparingskrav: tre tjänster ska bort

Regnet ödelägger husen, människor blir utan
hem smogen breder ut sig och dödar fler än terroristerna gör
skördar slår fel, boskap dör

Du bär hem varor från affären i återvunnen petkasse
sopsorterar och återvinner glas, plast och aluminium
skänker bort avlagda kläder, slänger mat ibland
åker kollektivt, åker bil
väljer mellan tidsvinst och miljö
handlar ekologiskt om du har råd
äter sällan rött kött och väljer grön el
är det tillräckligt nog

Våra fötter rör sig framåt i sanden
Skånes stränder eroderar
det lilla barnet plaskar tryggt i det grunda vattnet
mamma finns ju tätt intill

© Eva Hedlund fd Langrath 2017




Fri vers av Eva Langrath VIP
Läst 846 gånger och applåderad av 22 personer
Publicerad 2018-03-21 20:58



Bookmark and Share


  Bibbi VIP
Fint.
2018-03-29

  Stisse
Så fantastiskt du beskriver jordens utsatthet och så växlar du över till vardagen. Det blir så tydligt och effektfullt och skakar om och väcker många tankar kring människans öde.
2018-03-26

  Anya VIP
Här var det sannerligen miljöångest. Bra framförd. känner så igen mig.
2018-03-23

  ULJO
Aktuell text.
2018-03-22

  Nils-Robert
En fin dikt med kontraster som påminner oss om jordens begränsade resurser,
2018-03-21

  walborg
-fint med det nära och det stora perspektivet samtidigt - kontrastverkan slår
2018-03-21
  > Nästa text
< Föregående

Eva Langrath
Eva Langrath VIP