Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Inspirerad av Årets första, en dikt av PhanLieB, letar jag fram tre alster från sommaren 1994. De kom att ingå i Att upphäva tyngden – en sonettsvit. Det är en samling med dikter, som inget av de tillfrågade förlagen ville ge ut.


Sommaren -94: tre sonetter

         Sommarliv

Ut över Marstrandsöns klippiga strand
människorna drar sig i flockar
Det svalkande, silvriga vattnet lockar
när solen breder sitt smör över land

Småttingar håller sina mödrar i hand
de större samlas i viken i skockar
och leker att vasstrån blir brädor och stockar
som forslas i grumliga rännor av sand

På klippan fröken Sverige i olja sig steker
Du är cool, om du huden bryner och håret bleker
 – var som alla andra: originell

Om sommarn vill svenskarna se ut som greker
i drömmen vi vackra varandra smeker
Kom, jag vill ha dig i kväll!



        Ergo sim

Solen låter sina varma fingrar fånga
min pannas glans, dess svettindränkta blänk
Det snurrar för mitt inre, viljan manar: ”Tänk!”
Tankarna blir sega, stoppen många

Ögonblicken töjes, sekunderna blir långa
som för skoleleven, tystad i sin bänk
Min vilja sipprar bort i heta stänk
fast tjurskalligt problemen jag vill stånga

Plötsligt protesterar jag mot kravet
och kastar mig ut i det salta havet
 – låt andra lösa livets gåta!

Låt andra existensens frågor lösa!
Själv vill jag simmande svalka ösa
Själv vill jag skratta, må andra gråta!



Undersökande författare

Med simglas och snorkel, som en frustande val
jag flyter i Skageracks vatten
och skådar den böljande tångrabatten
i en trädgård ritad utan linjal

Undervattensvärlden är skimrande sval
mot djupet är mörkt som om natten
Vad glimmar så vackert därnere – skatten?
Jag vill dyka ner i Neptuni sal

I snorkeln jag gör ett häftigt drag
och häver mig ner med kraftiga tag
jag borrar mig ned emot djupen

Men simglaset bubblas och örat får slag
hostande mot ytan stiger jag
snorar och flämtar – så kall var supen




Bunden vers (Sonett) av Tommy M
Läst 295 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2018-06-12 12:46



Bookmark and Share


  Magdalena Eriksson VIP
Ljust som sommarsvensken i bikini.
2018-06-14

  PhanLieB
Dikten var härlig att läsa!
Bitvis humoristiskt betraktande, skönt inkännande, poetiskt beskrivande. Bjöd mig in i upplevelsen.
Fint!
2018-06-12
  > Nästa text
< Föregående

Tommy M