Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Förvandlingen

Han hade blivit ett äpple. Det var annorlunda än människotillvaron.
    Idén med ett äpple var att någon skulle äta en. Helst ett stort djur som en älg eller häst. Som satte i sig inte bara fruktköttet utan också kärnhuset – och sedan den naturliga vägen spred kärnorna vidare, så att det kunde bli nya äppelträd.
    Men vems idé var det? Guds? Fanns det ens något sådant?
    Och för övrigt var det ingen som åt av honom. Ingen tog minsta tugga. Han längtade efter det. Men undrade samtidigt om det var så eftersträvansvärt.
    Han låg i en vackert blåblästrad keramikskål. Där var också några andra äpplen. De hade inte mycket utbyte av varandra.
    Att ligga där var inte bra för honom. Han var skadad undertill och från dag till dag bredde förödelsen ut sig i honom.
    Till slut blev han kasserad. Han hamnade i en mörk papperspåse tillsammans med lök- och potatisskal, kaffesump och annat. I denna omgivning skulle han förvandlas, bli jord. Och hans kärnor skulle börja arbeta – men förgäves. Chansen att bli ett nytt äppelträd var försvinnande liten, lika med noll. Den tog inte ens form av en dröm, som man kunde ha tröstat sig med.
    Han tyckte inte om äppeltillvaron. Heller.
Prosa (Kortnovell) av Tommy M
Läst 333 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2020-11-26 12:35Bookmark and Share


  lodjuret/seglare VIP
Franz hade även han titeln 'Förvandlingen'. Det är intressant med smått filosofiska texter. Boken, vilken är en tunn historia, bör förstås läsas om efter något år, om den lever då. Annars, i en film som 'Pulp Fiction', där bollas med just filosofiska utläggningar och litet olika saker. Samt 'hur skall jag ställa mig till det här?' Som om dröm och verklighet bör kunna blandas till en sorts deg eller föreställningar spridas likt konfetti eller aska i strömt vatten.(Eller som en någorlunda känd författare nog aldrig har uttryckt sig. 'Det är inte den vilken höll i penseln samt blandade till färgernas möjliga symfoni, utan själva tavlan som bör tas hänsyn till och betraktas'.)
2020-12-12

  Ulf Carlsson VIP
"Man måste tänka sig Sisyfos lycklig" (Albert Camus)
2020-12-10

  Anya VIP
Vilken intressant infallsvinkel. Ett snyggt språk och en klar berättarröst.
2020-12-04

  Onomatoprofet VIP
Hamnar man i en återvinnigspåse förvandlas man till biogas och hamnar så småningom i en bränsletank.
2020-11-27

  bibbi ahrnstedt VIP
Fint berättat man kan nästan höra äpplets tankar
2020-11-27

    Tommy M
Det här är ju en mollstämd text. Som säkert några av mina för närvarande 21 läsare har noterat är den skriven i Franz Kafkas efterföljd.

Minnesvärd för alla som studerar konsten att inleda en berättelse är första meningen i Kafkas Die Verwandlung (Förvandlingen): "Als Gregor Samsa eines Morgens aus unruhigen Träumen erwachte, fand er sich in seinem Bett zu einem ungeheueren Ungeziefer verwandelt." ("När Gregor Samsa en morgon vaknade upp ur sina oroliga drömmar, upptäckte han att han var förvandlad till en väldig skalbagge.") Inte heller det är någon feel good-historia.

För att balansera eländet ger jag ett annat citat från Franz Kafka: "Såsom världen ser ut måste man vara glad. Det är en plikt."
2020-11-27

    Lena Söderkvist VIP
Toppen! Högsta betyg. Din historia har så mycket att säga om tillvaron att det inte kan sägas mer om en sådan i en roman. Detta är sanningen på pricken, en sannsaga om den mänskliga tragedin. Ändå blir berättelsen aldrig sentimental. Grattis till fullträffen!
2020-11-26

    Tommy M
En intressant kommentar, Magda!

Tänk om det hade stått "hon" istället för "han". Då hade din tolkning väl aktualiserats än mer. Och det hade kommit in ett ännu starkare stråk av utsatthet - och kanske feminism...
2020-11-26

  Magdalena Eriksson VIP
Jag tycker den här texten var berörande och en metafor för åldrande och att inte bli vald pluss inte få fortplanta sig. som äpple.det blir liksom mer hanterbart med ett äpple. jag har en kompis som vill bli med barn icke... big pain för henne. jag tycker om att texten känns så sakligt hållen trots att den flippad. som om äpplen kan tänka prata och äga människoliknande tankar. jag tycker om din text och jag känner igen känslan. jag gillar väl att känna igen mig kanske men det kunde också varit någon annan jaja tänkt på som har det som äpplet.
Mvh Magda

2020-11-26
  > Nästa text
< Föregående

Tommy M