Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

”Finnegans Wake”

jag började just läsa
James Joyces ”Finnegans Wake”

jag förstår ju att det är
en genialisk roman

men den är tung
den finns ju bara på originalspråket
som är nån slags ”engelska”

man måste nästan läsa högt ibland
för att man ska fatta

det är lite som
att läsa en bok skriven på dialekt

och sen skulle man ju gärna
få ihop nån slags handling också
om det nu finns en handling i den?

jag tror jag återgår till ”Odysseus”
som jag inte heller ännu har läst i sin helhet




Fri vers (Fri form) av Tomas Karlsson VIP
Läst 176 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2018-09-18 10:12



Bookmark and Share


  Baystream
Du är inte ensam om att behöva läsa högt ibland.

Snyggt diktat!
2018-09-18

  Verner Forsman
Människor läser nog Finnegans Wake av många anledningar. För att dom är nyfikna. För att det är en riktig utmaning (att faktiskt läsa och begripa vad det handlar om). Eller för att dom tyckte om andra saker av Joyce. Men i slutänden är nog frågan varför den skrevs den allra största gåtan. Som är svårast att svara.

Att pressa samman hela mänskligheten i en enda bok. Redan Ulysses försökte med det. (och många menar att Joyce också lyckades)

Eller kanske att skriva en bok när inget mer finns att skriva.

Att försöka toppa sin livs största skapelse.

Oavsett vad så är nog Finnegans Wake mer intressant som teori än som en faktiskt bok. Även om den kan vara intressant att bläddra och titta i då och då.
2018-09-18
  > Nästa text
< Föregående

Tomas Karlsson
Tomas Karlsson VIP