Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


-foto: Eget


Gråmånadens slut

Dysterkvist vaknar till liv
i november
ser på de stumma orden
de egna och andras
håller dysterheten
i kupade händer

Dyster kvist har tappat alla bladen
sträcker sina nakna händer mot himlen
den sover säger barnet
titta
med förstoringsglaset ser man prickarna
de som ska vakna när vintern är klar

Händerna skriver inga ord
de rullar små bollar
som förvandlas till
flytande öar
tätt intill varandra på en plåt i ugnen
bindemedel saknas

Dysterkvist ser alla mörkerorden
krigen, sorgen, smärtan
oförsonligheten
oförmågan
tröttheten, gråheten

Händerna rör i grytan
blandar kryddorna
byter gardiner
till de röda
på den första dagen
i den nya månaden
den som kommer efter gråmånaden
de samtalar runt bordet på kvällen
skratten blandas med orden

I Adventsstaken stjärnanis och kanel
orden mindre stumma
fingrarna provar tangenterna
bokstäverna bildar ord
dagen har svårt att vakna
ute är himlen grå

Ljuset gömmer sig säger barnet
nu blir det kväll på dagen
det är för att träden tappat alla bladen
kanske ljuset också har små prickar
som väntar på att vakna
det kanske man kan undersöka

I kyrkan med de färgade fönstren
sjunger kören
”Hosianna se han kommer
han kommer i Advent”

På köksbordet
det första ljuset tänt

© Eva Hedlund fd. Langrath 2018




Fri vers av Eva Langrath VIP
Läst 912 gånger och applåderad av 17 personer
Utvald text
Publicerad 2018-12-02 18:35



Bookmark and Share


  Ronny Berk
Läser och omläser, tycker om !

2018-12-06

  Stanley Rydell
En vacker ton genom dikten som lånad av barnets förväntan/ förundran. Väjer inte för det grå och mörka men ljuset tar sig in sakta, väntande. Skickligt hur bladen, händerna, orden, de runda öarna på plåten liksom flätas samman och tas in i barnets fantasi. En stillsam hoppfull adventsdikt.
2018-12-04

  Anya VIP
Både mörker och ljus i denna fina text. du berättar levande och jag är med från början till slut. Tycker november gick fort i år...köpte hyacinter för en och en halv vecka sedan. Tjuvstartade. :o)
2018-12-03

  ULJO
"På köksbordet det första ljuset tänt" Så fint
2018-12-03

  ULJO
"På köksbordet det första ljuset tänt" Så fint
2018-12-03

  Peter Olausson VIP
Ord av hopp och ljus!
2018-12-03
  > Nästa text
< Föregående

Eva Langrath
Eva Langrath VIP