Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Travesti på en känd dikt av Karin Boye


Ja visst gör det ont när tystnad råder

Ja visst gör det ont när tystnad råder
Varför skulle annars hjärtat rista
Varför skulle annars sömnen brista
av mardrömmar om fel och misstag

Psyket är ju bara en del av kroppen
Vad är det för blickar som tär och spränger
Ja visst gör det ont när tystnad råder
ont för den som lyssnar och inte fattar galoppen

Ja nog är det svårt när alla tiger
Skälvande av ängslan kan man bara hoppas
klamra sig vid vanor och kända rutiner
ovissheten att tolka stämningar och miner

Svårt att vara ängslig rädd och ledsen
svårt att tänka bort den inre stressen
ändå vara kvar och darra
svårt att vilja stanna och vilja falla.

Då, när det är värst och inget hjälper,
kommer beskedet som en skänk från ovan
Då, när ingen rädsla längre håller,
finns det plötsligt plats på andra sidan

Glömmer att jag skrämdes av det nya
glömmer att jag ängslades för färden -
känner för en sekund en plötslig lycka
av hoppet om trygghet i den nya världen




Fri vers (Fri form) av Respons VIP
Läst 275 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2018-12-06 03:10



Bookmark and Share


  Blomma-Stjärna VIP
otroligt snygg parafras på K. Boyes dikt - - tvivel och rädsla ses som något naturligt - ja, rentav nödvändigt - men det finns en vändpunkt!

bokmärke!
2018-12-09

  Stanley Rydell
Snyggt till form och innehåll! Psykologisk blick för mekanismer bakom rädslan för förändring förmedlat med grader av hoppfullhet. Gillar the turning point!
2018-12-07

  Jaseph
Ja, Stefan Albrektsson har rätt. Den här parafraseringen är väldigt snyggt gjord.
Jag slås av innehållet. Av det som är svårt, och av hoppet som trotsar allt.
2018-12-07

  Marita Ohlquist VIP
Från mörker till ljus, tänker jag när jag läser din fina text!
2018-12-06

  Stefan Albrektsson
Snygg och trösterik parafras/travesti av Boyes text (och jag kan inte låta bli att höra "Midnatt råder..." som nåt slags parallellt ljudspår).
2018-12-06

  Kungskobran VIP
Av jord är du kommen
till jord skall du åter varda
tror jag på.
Himmelen kan du glömma,
men om du tror på den
skall jag dig inte fördömma
2018-12-06
  > Nästa text
< Föregående

Respons
Respons VIP