Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


När jag cyklade längs Karlbergskanalen under Barnhusbron på väg till jobbet vid sjutiden en morgon höll ett antal människor på att avsluta natten. De hade sovit under bron. Jag tyckte så synd om dem.


Jag är en fattig tiggare

Jag är en fattig tiggare från ett avlägset EU-land.
Du ser mig framför ICA med en pappmugg i min hand.
Jag har drivits bort från hem och härd och kommit hit till er.
En lång resa, nu är jag här, ett fåtal åt mig ser.

Många av er som går förbi känner skuld när ni ser på mig,
enklare för er att titta bort, även när jag säger hej.
Jag har filtar och trasor runt om mig om dagar då det är kallt.
Väntar på en slant från nå’n av er som ju har allt.

Jag sover under broarna på en tillplattad pappkartong.
Vinden viner i mörkret, natten är kall och lång.
I tidig gryning jag ger mig av när staden vaknar upp.
Man måste vara på rätt plats. Det gäller alla i min grupp.

Du kan ge en skärv till mig, på väg till ditt arbete.
Det enda jag kan ge till dig är ett lättat samvete.
Jag säger Hej Hej när du går förbi, du ser mig ej ändå.
Din blick är mycket stadig den, långt bort i det blå.

Om mitt hemland tar ta emot all den hjälp man får,
skall jag flytta hem igen för att läka mina sår.
Det gäller för oss alla här, för varje individ.
Starta resan här och nu. Det kommer att ta tid.

Tonsatt framförande - https://youtu.be/XhiGaIrQO-Y




Bunden vers (Rim) av Kjell Persson
Läst 181 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2019-01-23 15:14



Bookmark and Share


  Larz Gustafsson VIP
Jag vägrar att ge en enda krona till dessa tiggare.
INGET argument kan få mig att ändra uppfattning.
En sak vill jag dock framhålla: i det socialistiska Bulgarien och det socialistiska Rumänien hade alla arbete.

2019-01-23
  > Nästa text
< Föregående

Kjell Persson
Kjell Persson