Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Första försöket.


God morgon

MINNA: 18 år, dotter
ANNETTE: 52 år, moder

Tisdag, 05:30.
Annette står ute på balkongen och röker, dörren till lägenheten står på vid gavel.
Något rör sig där inne och efter en stund dyker ett huvud upp i dörröppningen, det är Minna och hon ser inte glad ut.


MINNA. Mamma, vad håller du på med?
ANNETTE. Åh älskling, jag väckte dig väl inte?
MINNA. ( Smått irriterad. ) Nej mamma, jag sover ser du väl?
ANNETTE. ( Munter. ) Haha, mycket roligt. Verkar som om någon vaknat på fel sida idag!
MINNA. Ja, det är lite svårt att sova gott när hela lägenheten stinker rök.. Men vänta lite nu, du hade ju inga cigaretter igår? hur har du lyckats köpa cigg vid den här tiden? Klockan är ju inte ens sex!
ANNETTE. ( Disträ. ) Åh nej, jag måste ha glömt stänga dörren, förlåt älskling.
MINNA. Nu svarade du ju inte på min fråga. Vart fick du cigaretten ifrån? Det luktar lite konstigt..
ANNETTE. Den här? ( Håller upp en odefinierbar, rykande stump. ) Jag vart så sugen på ett bloss till morgonkaffet, men hittade inga någonstans, så jag gick igenom lådorna i din brors rum och där låg det en handrullad. Jag tänkte att det var okej, men nu när du säger det så smakar den lite konstigt..( Glatt. ) Måste ha legat där ett tag!
MINNA. ( Argt. ) Fan morsan! Du kan ju inte ta vilken cigarett som helst från den där haschtomtens rum, det kan ju vara vad som helst!
ANNETTE. Nej men vad menar du? ( Fnissar lite dumt, försöker hålla tillbaka skrattet. ) Kom och kramas med mamsen istället för att bli sådär arg. ( Försöker ge Minna en kram. )
MINNA. ( Slingrar sig bort från Annettes försök till kram. ) Du är ju hög som ett hus! Vad fan har vi sagt om det här? Har du varit uppe hela natten eller?
ANNETTE. ( Fnissar okontrollerat. ) Vad menar du älsklingen? ( Ögonen har svårt att fokusera på en punkt. ) Snälla kom och ge mamma en kram nu.
MINNA. ( Seriöst arg. ) Vad fan håller du på med morsan, räckte det inte med att farsan punda ihjäl sig?!
( Annette vinglar då hon försöker stå rakt utan att luta sig mot räcket, med hela ansiktet i ett fånigt leende, verkar inte höra Minna. )
MINNA. Du är ju fan helt blåst.. ( Skakar argt på huvudet men lugnar ner sig. ) Nä, nu måste jag gå till jobbet, någon i det här jävla huset måste arbeta och ta ansvar för att sätta mat på bordet.
ANNETTE. ( Verkar äntligen lägga märke till Minnas närvaro och stapplar mot henne med armarna utsträckta i en kram. ) Snälla Minnisen, kan du inte slappna av lite och ge mamsen en kram? ( Ler mot Minna. )
MINNA. ( Ryter argt till. ) Rör mig inte, om du älskar mig över huvud taget, så gör det inte! ( Backar in i lägenheten. ) Jävla kärring!

RIDÅ




Övriga genrer (Drama/Dialog) av Ehuru Manure
Läst 317 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2019-02-08 16:20



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ehuru Manure
Ehuru Manure