Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Canzone

I vördnad ännu böjes,

andaktsfullt blottad panna,

Guds undersåtars, allas våra hjässor.

Upp mot Honom går, höjes

bönebrus, hosianna,

gudomlig skönsång, motetter och mässor.

Kungar, och prinsar, sessor,

höga, lägre och låga,

unga, åldrade gudar,

tusenden i himlaskrudar

reser, under hymner sig och tåga

böljande, en Guds kohort

av änglar, mot tunga röda rosors port.

 

Som eldars flammor vimlar

i jubel stiger sången;

Djupa basar, sopraner, milda altar

i kör mot Herrens himlar,

mot Tronen, altargången,

till Honom, Gud, som skapar och förvaltar

oändlighetens kalkar.

Vimlande tusen händer,

famlande i tacksamhet,

för Guds nåd av evighet,

vidrör Honom och Jesus, en i sänder,

och varsamt, sakta skrider,

tonar bort, De – och bild från andra tider.




Bunden vers (Annat versmått) av S-E Forslin/same
Läst 270 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2019-06-10 19:30



Bookmark and Share


  Ulf Carlsson VIP
Fin 13-rading med motiv och ordval som tyvärr inte är vanliga i dagens poesi (= "bild från andra tider")!
Det sakrala motivvalet är ovanligt för denna strofform, canzone, men funkar bra ändå.
Tyvärr störs den jambiska rytmen i vissa versrader.
2019-06-10
  > Nästa text
< Föregående

S-E Forslin/same
S-E Forslin/same