Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Ett kvinnoporträtt 1.



Vi är i Paris 1928.
Vi är i ett kalt rum.
Hon
Charlotte Perriand, 25,
inredningsarkitekt,
ligger drömmande
på en divan som höjer upp
de silkesstrumphöljda vaderna
nästan som hos gynekologen.

På fötterna har hon svarta, läckra skor
med halvhög klack.
De täcker hela foten sånär som på ett parti
mitt över vristen.
Det vänstra benet ligger över det högra.

Hon bär en ljus, veckad halvlång kjol
som gissningsvis fortsätter som
breda hängslen över hennes axlar,
en kortärmad vit blus,
ett egendesignat halssmycke
helt nära hennes hals,
med 16 mörka små glaspärlor
nedsänkta i ett ljust "skyddande" skal.

Charlotte är kortklippt och låter det svarta håret
vila på en svart , rund, "korvkudde".
Hon vänder vänstra ansiktshalvan åt åskådaren till.

Jag tror hon sover.

Hennes skugga på väggen är dubbelt så stor
som hennes egen köttsliga kropp.

Jag stryker henne över kinden
och rör mig ner åt foten till
låter ett finger, på vägen,
löpa över hennes smalben.




Övriga genrer av Gunnar Hilén VIP
Läst 170 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2020-01-04 10:02



Bookmark and Share


    ej medlem längre
det tyckte jag kändes naturligt att se henne från 2 håll eftersom man om man är lyckligt lottad har plats för båda sidorna i livet
Därför hade jag tyckt det var kul att läsa båda i samma dikt
Annars kan man ju missa den ena
Kändes lite som en bild men beskrevs som köttslig så jag undrade lite fast det kan ju vara hemligt ...:)
2020-01-08

  Gunnar Hilén VIP
Det är en bild från finska Helsingin Sanomat jag löser upp i ord. Men det hade jag inte tänkt avslöja.....Även nr 2 kommer från det reportaget men samtidigt som de beskriver samma kvinna så är de från olika världar. Arbetslivet och den personliga kvinnan...som en del tydligen hakat upp sig på att jag beskriver som just kvinna.
2020-01-07

    ej medlem längre
Är det en egen fantasi eller låg hon så?

Varför är dikterna 2 och inte ihop som två stycken?
2020-01-07

  smultronbergen VIP

De unika vill vi röra. I brist på förstånd.
Förstöra, ;)
2020-01-04

  Gunnar Hilén VIP
Hahaha......
2020-01-04

  alicja lappalainen VIP
:):) de fyra sista rader var förväntat
2020-01-04
  > Nästa text
< Föregående

Gunnar Hilén
Gunnar Hilén VIP