Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En parafras på Gustaf Frödings vanligaste verstekniska grepp i den musikaliska versen samt med hans vanliga kärlekskranka budskap. (Samma innehåll uttrycks numera oftast med andra poetiska medel, vilket jag ofta ironiskt brukar beteckna som "PK-poesi").


DINA ÖGONS KÄLLOR

Grumla ej källorna, flicka,
grusa ej brunnarna, mö!
Rusig jag blir av att dricka
ögonens glittrande sjö.
Blickande blicka,
darrande dricka
vill jag, om än jag skall drickande dö!

Bländad av blickarna båda
dras jag i djupen allt mer.
Tjusad att källorna skåda
ser jag och ser jag och ser.
Mer vill jag dricka,
fagraste flicka
medan jag sjunker i källorna ner!

Immar du ögonens speglar,
törstig jag trängtar ändå
blåsa på dimmornas reglar
ändå, ja, ändå att få
blott för att dricka,
skälvande blicka
ned i de kyssande källorna två.

Grumlar du källorna, flicka,
grusar du brunnarna, mö,
giftig blir drycken att dricka,
törstande torr skall jag dö.
Drinkarens plågor
vaggande vågor
släcker väl då i din stjärnklara sjö.




Bunden vers (Annat versmått) av Ulf Carlsson VIP
Läst 200 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2020-05-14 17:26



Bookmark and Share


  Fredrik Axelsson
Tycker om orden, musiken, kampen. Det är lätt att bli drucken i läsningen, att dras iväg. Jag dras iväg till en högst personlig tolkning som inte har med vanlig kärlek att göra. Tack även för ingressen som fyllnad.
2020-05-15
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP