Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Inlärd hjälplöshet (I)

ibland när barnen frågar
”vad har hänt med dina armar?”
så nöjer de sig inte med svaret
”det är gammalt”
de fortsätter
”men vad har hänt?”
så jag svarar
”jag ramlade igenom en maskin”
eller
”jag brottades med tigrar”
eller
”jag ramlade igenom några speglar”
eller
tystnad

alla svar lika sanna
det var länge sedan
jag råkade ramla rakt igenom en maskin
samtidigt som jag brottades med hur en svensk tiger
om 7+7+7 års olycka
& hur det kan göra en stum

hur förklarar man något sådant absurt
för ett barn? för någon som fortfarande får tröst när den gråter?
hur förklarar man att man kan trycka ihop själen så länge till en sådan
liten kompakt boll så att man tillslut imploderar?
hur förklarar man att man kan drivas till en punkt
där man måste ut ur sitt skinn innan man dör
hur förklarar man att man har drivits fram till stupet
så många gånger att man längtat efter slutet?
hur förklarar man för någon som har livet framför sig
att man brukade bjuda döden på dejt
hur förklarar man att känslor kan driva en till att gå emot instinkter
till den graden att man försöker självförinta
hur förklarar man att man gått bärsäkrargång
när man inte fått fortsätta sin självmordsföljetång
hur fan förklarar man att blod är bättre än stora svarta slukhål av sorg
när ingen finns där för att torka tårar

det går inte att förklara ett sådant mörker
det ska inte förklaras ett sådant mörker
må de istället skonas
så jag säger
”det är gammalt”




Fri vers av Naimelle
Läst 151 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2020-07-21 18:30



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Naimelle
Naimelle