Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Den gode läraren Gyllenhak

Jag minns läraren Gyllenhak

Hur är en bra lärare ? Vilken är den bäste läraren jag haft? Kanske den lärare som öppnat nya dörrar för en och det gör inte alla lärare. Nu under herr Coronas envälde har jag haft gott om tid att tänka och helt plötsligt kom jag att tänka på realskolan i Göteborg, på lärarna jag hade där. Den skolan hade en ganska progressiv pedagogik, jag upplevde den som betydligt mer modern än det flickläroverk jag sedan gick på.

På realskolan fanns en lärare som hette Gyllenhak. Han var lång , hade basker över en kal panna och han öppnade nya dörrar in i litteraturen. Jag minns hans lektioner, han var personlig utan att vara privat och berättade om författare som jag aldrig hört talas om förut. Maria Wine och Bengt Anderberg för att nämna några.Tiotalisterna hade jag läst, ryska klassiker , men inte den nyaste litteraturen. Den dörren öppnade Gyllenhak för mig. Jag gick med spänning till var lektion.

Gyllenhak delade även sina skrivardrömmar med oss, drömmen om Romanen. Om livet i en ruinstad. Blev den skriven? Jag vet inte. Men jag vet att när jag själv blev lärare i litteratur så var Gyllenhak en av de lärare som blev min förebild och jag är övertygad om att de goda förebilder jag hade gjorde mig till en bättre lärare
Prosa av Annika J
Läst 320 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2020-08-19 11:25Bookmark and Share


  Ulf Carlsson VIP
Som gammal svensklärare undrar man många gånger vilken betydelse man haft för sina elever.
Fint att du uppmärksammar att vissa lärare verkligen kan betyda mycket som förebilder, både kunskapsmässigt och mänskligt.
"Gyllenhak" finns nog inte längre men väl hans gärning, vilket bl.a. märks i denna välskrivna text.
2022-02-14

  Monica Lindgren
Vad bra! Ja, jag har också varit lärare i svenska bl a, och det kom att handla väldigt mycket om litteratur - på bekostnad av t ex språkhistoria. Det var roligt att möta eleverna via litteraturen, texten!
2021-07-17

  Jan Widströmer VIP
Många lärare blir inspiratörer utan att veta om det, och förtjänar att få veta.
2020-08-20

  Niliboy
Ja, minns sina lärare, främst de från grundskolan de som danade!
2020-08-19

  Immanuel Hägglund VIP
ulf gyllenghak? jag har blivit ´publicerad i samma antologi som han. riktiga pekoral från mig. men redaktörerna översåg med det. det var 1978,
2020-08-19
  > Nästa text
< Föregående

Annika J