Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Ambitioner


Här kommer det ett kväde
Som på ett enda bräde
Tar upp passiviseringen
ja den zombiefieringen

Som suger ur oss musten
Och dödar ambitionerna
Så att vi tappar lusten
Till de tidigare visionerna

Om att högre ständigt nå
Så enkelt nu vi nöjer oss
Drömmar närs nu av så få
Så lättvindigt vi böjer oss

För medelmåttors påbud
Och deras lömska frestelser
Så kan vi aldrig nå Gud
Med dessa små utfästelser

Som kommer från de rädda
Av en sosse-stat beroende
De är så vilseledda
På dilettanter troende

Ett jämlikhetens tyrrani
Som enkom kväver anden
Det är en kakistokrati
Som ivrigt klipper banden

Till gamla traditioner
Och till högre ideal
Jag hyllar ambitioner
Håller grandiosa tal

Om att man bör vara stolt
Och ha så pass stor agens
Att man gör total revolt
Mot vår moderna dekadens

Där man söker snabba kickar
Som hundar blir dresserade
Och villigt bara nickar
Och enkelt blir duperade

Jag vill ägna så mitt liv
Till att ha mål och mening
Något mer än tidsfördriv
Och ej denna förklening

Jag lämnar nihilismen
Och tycker det är viktigt
Att överge cynismen
Och tro på nåt på riktigt

Som grundar sig i ära
Och hjältemod och styrka
En sant uråldrig lära
Där friheten jag dyrka

Med en vilja utav stål
Och ett sinne som är hårt
Strävar efter högre mål
Tar mig an det som är svårt

Tar stigen som mig leder
mot framsteg och förbättring
för oss som tror på heder
och möjlighet till klättring




Bunden vers (Rim) av Vipe
Läst 149 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2021-03-31 15:36



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Vipe
Vipe