Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
april 2021


En vårdikt

Vårens maning till envar,
följ med ut till äng och backar!
Se på myran där hon drar
sina strån till vårens stackar!

Sav, stig upp i gren och stam!
Knopp, just nu är bristningsstunden!
Sippa, blå som vit, kom fram!
Fästing, var beredd på hunden!

Bäckar, flöda porla skvätt!
Fåglar, bygg ert bo till äggen!
Insekt, gör nu fågeln mätt!
Rödfärg, är du klar för väggen?

Termometer, uppåt kryp!
Svenskar, vänd er kind mot solen!
Makar, unna er ett nyp!
Flickor, välj den korta kjolen!

Värmlands raggargrabbar, åk!
MC-gubbar, feja hojen,
njut av fart och MC-stråk,
vila sedan nöjd i kojen!

Bonde som på gården bor,
släpp ur trånga ladan korna!
Ut till lust och fägring stor,
Povel Ramel, tag av skorna!

Valborgs körer, samla er!
Vinter, rasa ut bland fjällar!
Oh hur härligt majsol ler,
liksom vi i ljusa kvällar

Du som har en segelbåt,
slipa däck och trimma masten!
Spelman, dra en dragspelslåt,
eller tig och hör på trasten!

Vandringslystna, fyll er säck!
Just på eder väntar fjällen,
just för vandrarn porlar bäck
och för dig blir ljust om kvällen

Diktarns vrå känns rofyllt varm
i bersån han vilar höften,
vårdar ömt invid sin barm
vårens maning, vårens löften




Bunden vers av Rafael
Läst 407 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2021-04-23 12:32



Bookmark and Share


  "Silver" VIP
Jag kan inte ens ge en ordentlig kommentar för jag fangirlar den här så mycket. Skrattade rakt ut av total förtjusning vid läsningen. Allt annat än en vanlig vårdikt, som den blygsamma titeln anger. Den är finurlig, rolig och har en effektfull uppmaningsform.

"Termometer, uppåt kryp!
Svenskar, vänd er kind mot solen!
Makar, unna er ett nyp!
Flickor, välj den korta kjolen!"

och riktig Tage Danielsson-feeling på denna:

"Sav, stig upp i gren och stam!
Knopp, just nu är bristningsstunden!
Sippa, blå som vit, kom fram!
Fästing, var beredd på hunden!"

Ljuvligt ljuvligt!
2021-07-09

  stenhur VIP
Härligt rimmeri
som man blir glad uti
2021-04-24

  Monica Lindgren

Förtjänar att läsas många gånger. Nu har jag läst den en gång till!
2021-04-24

  Monica Lindgren


Omsorgsfullt arbetad dikt som flyter fritt och mjukt och glatt. En hälsning till våren - med emfas! Tack!
2021-04-23

  Jan Widströmer VIP
Skickligt hopkommen rundmålning på rim med olika former av mänskliga aktiviteter i vårlig inspiration.
2021-04-23

  stormengudrun VIP
Vi har mycket att upptäcka, så bra skrivet!
Bokmärker den:-)
2021-04-23
  > Nästa text
< Föregående

Rafael