Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
PK


De onda orden

Som i ett trollslag är förvirringen monumental,
när alla gamla ord och begrepp är misstänkta för bedrägeri.
Visst har de lurat oss hela tiden.
De uppstod för att härska. För att betyda något.
Något bestämt.
De är onda helt enkelt!

Nu skramlar de runt i en tombola vevad av alla.
Det är inte många vi kan återupprätta.
Ta bara alla dessa ismer.
Skrota dem hela högen! Hör bara hur det låter.
Ism.
Det rimmar på schism.
Alla dessa schismer!

Nationalism?
Ja, du ser, ett ont ord. Förstås. Avskyvärt!
Vi vet nu alla vad det betyder;
Konservatism, traditionalism, patriotism, protektionism, populism …
En ulv i fårakläder. Hu!
Försvara gränserna? Det är ju höjden av rasism!
Fira nationaldag? Det är ju inget annat än terrorism!

Skrota dem rätt och slätt!

Vad gör vi med Globalism då?
Men det är ett gott ord, det behåller vi.
Underbart! Vi vet vad det betyder.

Världsherraväldeism?
Oh, en ny ism, vilket bra ord! Precis.
När globalismen slagit igenom fullt ut.
En ledare, en värld, en flagga, en nationalsång,
ett samhälle, en sanning, en tro, en väg,
en klass, en dresscode, en åsikt, ett kön, ett straff, ett samvete …

Aha, ännu ett helvete.




Fri vers (Fri form) av Ulf Lundin VIP
Läst 88 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2021-11-12 09:21



Bookmark and Share


  Emanuel Sigridsson VIP
Texten är intressant och den fungerar väl, vill förvirra med god en avsikt. Texten vill ta byken till ytan, om inte, så ser vi inte vad som händer. När jag går in i en dialog med texten följer jag inte med i ”bergochdalbanan”, utan söker ett fäste och finner: texten är samtida och därmed är det inte oklart vart texten är på väg. Den är beskrivande. Håller orden nära den kultur som är svår att sammanfatta, åtminstone i min läsning av subjekt, kontext och intertextuellt tänk Och det är ju också ett faktum: svårt att betvivla. Och homo sapiens reproduktion har ju ordnat det genom mutationer och epigenetiska processer, men också med ett mycket styrande grund - DNA.
Men sammanfattas inte texten? Absolut, men ironin ligger och ruvar under ytan. Så de slutliga orden håller inte den beskrivna tänkta verkligheten vid liv. Och blir på så sätt ett inlägg i debatten om att klippa i DNA. Slutet i texten i det sammanhanget är utan tvekan en möjlighet, annars inte. Det är kanske de raderna som jag saknar. Men det är verkligen inte upp till mig att säga.

Jag bara säger fler texter av den här typen av t e x t.

2021-11-13

  Koloristen
Sovjet v.2.0 på gång. Denna gång ännu värre. Samma krafter nu som då i kulisserna.
2021-11-12

    Sefarge VIP
Smart(o)roande skrivelse!
När Fundamentalism
Kommunism och
kommersialism
Slagit sina påsar
Ihop med Store
Bror kan det bli
nog så svårt att
leva,hoppas
Aldrig?
2021-11-12
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Lundin
Ulf Lundin VIP