Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

De fyra friheternas fångenskap

Det lät så bra med frihet
För frihet vill väl alla ha

Frihet för kapital att växa
och flytta vart det vill
vad betyder det för mig
som inte äger kapital

Frihet för varor och tjänster
att röra sig oberoende av gränser
men vad gör vi med vapnen
narkotikan och människohandeln

Frihet för människor att resa
och flytta dit man vill
men för en arbetslös går det inte att vara lat
i detta nya prekariat

Bakom den fina frihetsfasaden
flockas lobbyisterna i Bryssel
ställer sig girigheten framför demokratin
finns det en prislapp för ditt liv

Det som nyss var självklart
har blivit svårt
en läkartid till vårdcentralen
en skola utan nedskärningar
barn som mår bra i livet

Privata sjukhus hemtjänst
äldreomsorg vårdcentraler
skolor och universitet
ett paradis för den som kan betala

Hur hamnade vi här
Hur mycket mera frihet tål vi
Vem förde vem bakom ljuset
Finns det någon väg tillbaka

Friheten att skapa det goda för alla
Friheten att låta alla vara med
Friheten att se igenom girigheten
Friheten att värna demokratin

Det börjar med dig och mig
vems frihet handlar det om att göra vad
kan vi hjälpa varandra
att befria oss från detta fängelse




Fri vers (Fri form) av Respons VIP
Läst 129 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2021-12-20 07:04



Bookmark and Share


  Blomma-Stjärna VIP
Många lät sig luras när nyliberalismen smög sig in med namnet Frihet och Effektivitet - städare blev lokalvårdare miste de sitt arbete fick de erbjudandet att bli egenföretagare - "alla" skulle bli aktieägare - "alla" skulle vinna - och äga sitt boende - inte minst ägandet har blivit viktigt nu - "allmänntryggheten" och solidariteten vacklar vid gravens rand
2021-12-21

  Solstrale VIP
Så starkt och kängan ska sparka sönder lögnen,men god brandfackla, en genre som borde återinföras genast här, ... , du berättar i din vers så bra hur degenererad demokratin blivit, det är ren skör demokratur som råder, idag leder inget riktigt tillbaka till folket, dem som dagligdags bär samhället på sina axlar i hårt strävande arbete... Går inte att leva gott på en lön, i vissa fall krävs 2.5 löner i ett hem för att klara dagen... Tack för du formulerar hur det är på riktigt i den verkliga verkligheten! Sådana texter behövs! Tack!
2021-12-21

    Lena Staaf VIP
Bra skrivet! Vi är grundlurade. Utförsäljningar och privatiseringar dränerar skattekistan. EU är kapitalisternas gemenskap, inte vår. Frihet är att kunna välja sitt liv men stressen på slimmade arbetsplatser ger oss inte mycket valfrihet.
2021-12-20

  Kungskobran VIP
Politikerna förstör vårt fina land
2021-12-20
  > Nästa text
< Föregående

Respons
Respons VIP