Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Med anledning av en medlems vantolkningar av den "kristna tron". Min text rör den övergripande frågan om att tro på "Gud".


ATT VARA TROENDE

Hur man kan vara troende,
är ingen enkel fråga.
Att bli av "Gud" beroende
berör ens inre tåga.
Det rör sig inte om logik,
om fakta och matematik.
Det handlar om att våga!

Det handlar om att se sig som
behövande och föga,
beredd att vända kursen, om
ens tankar blir för höga.
Det är en tro att livet har
en möjlig överraskning kvar
för troende och tröga.

Att man i dag kan tro på "Gud"
kan tyckas oförklarligt.
Det finns ju andra skyddsombud
som står till tjänst försvarligt.
Men här är frågan om ens liv
i annorlunda perspektiv
än bara fegt och farligt.

Men svaret kanske enklast är,
att tron på "Gud" är given
som gåvan, som i livet bär
och bortom sista kliven.
Trons gåva kan man ta emot
men också vägra vilja trot,
om man är skeptisk bliven.

















Bunden vers av Ulf Carlsson VIP
Läst 150 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2021-12-23 14:06



Bookmark and Share


  Monica Lindgren
Vacker dikt som jag tycker om!
2021-12-30

  alicja lappalainen VIP
"Det rör sig inte om logik,
om fakta och matematik".
Både Anzelm från Cantenbury och Thomas ser harmoni mellan förnuft och tro.
(Uppenbarelse - lumen fidei) och "naturligt ljus" (förnuft - lumen rationis) kommer från Gud.Därför kan de inte motsäga varandra ,anser de. Av den anledning dömdes så många oliktänkande som hade vågat att inte tro till döden och brändes på bål.

Känn dig ändå trygg :)
2021-12-23

  Staffan Nilsson
"Det handlar om att våga!"
Utmaningen är inte så mycket som att våga tro, utan att våga ta steget att inte tro - det är människors verklighet i många länder och inte minst i våra egna sekter i Sverige.

2021-12-23
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP