Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Livsnärvaro skolfrånvaro

 

Vi vuxna har byggt in oss i ett fängelse
som kallas prestation
Vi har tvingat in våra kroppar
i den rätta kostymen för
distansering
hantering
och effektivisering

Nu försöker vi få in våra barn
i samma fängelse
och i samma kostym
Metoden kallas undervisning eller fostran

Men barnen är
närmare jorden
närmare födelsen
närmare modersmjölkens sötma
så deras kroppar låter dem tala
i ett kraftfullt nej
som skakar existensen

Barnen är ännu fria
till barfotalek
hopplasteg
skratt och flams
gråt och trams

Vägen till livet
skapandets glädje
och lekfullhetens allvar
går inte via vuxenhetens fängelse
utan genom den vuxnes upptäckt
av barnet inom sig själv

Så fortsätt att gå på händer
cykla baklänges
och speja efter rymdvarelser
bakom ICA-affären

 

 




Fri vers (Fri form) av Respons VIP
Läst 129 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2022-05-19 04:08



Bookmark and Share


  lodjuret/seglare VIP
Jag minns några rader ur min bok, en av dem, 'Vuxna är bara barn som vuxit upp'. Det är så tidlöst och många lärdomar är just det, oavsett betraktare.
2022-05-23

  Den skrivande tysta
Tänkvärt och sant. Det ena utesluter inte det andra. Man kan vara barn och vuxen på samma gång.
2022-05-19

    ej medlem längre
Jag ser vuxenheten som en befrielse från barndomens okunnighet. Lekfullheten har inget med utbildning eller inre resor att göra, det är en fråga om inställning. Några av de lyckligaste människor jag mött har både utbildning, en plats i samhället OCH ett rikt inre liv. Den gränsar till flumdrömmar, denna text.
2022-05-19
  > Nästa text
< Föregående

Respons
Respons VIP